Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Οι ιχθυοκαλλιεργητές της Ηπείρου σε αδιέξοδο

Οι ιχθυοκαλλιεργητές της Ηπείρου σε αδιέξοδο
Η θάλασσα και οι παραλίες της Σαγιάδας, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, είναι γεμάτες με μονάδες ιχθυοκαλλιέργιας, από σχεδόν όλες τις μεγάλες εταιρίες που στέλνουν ψάρια στα σούπερ μάρκετ της Αθήνας, εκτός από τα ψαράδικα. Εταιρίες που συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη, και δίνουν δουλειές στους ντόπιους.
Αυξάνεται το κόστος, συρρικνώνεται ο κλάδος
S.O.S. εκπέμπουν και οι Ηπειρώτες ιχθυοκαλλιεργητές, αφού βλέπουν μέρα με τη μέρα τον τζίρο τους να πέφτει και τον κλάδο τους να συρρικνώνεται. Η οικονομική κρίση τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο, με τις δανειακές τους υποχρεώσεις να τρέχουν, την Κυβέρνηση επιδεικτικά να τους γυρνά την πλάτη, με αποτέλεσμα να μην... βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ.Ακόμη και στην καλλιέργεια της πέστροφας, που μέχρι πρότινος οι οικονομικοί δείκτες ήταν ιδιαίτερα θετικοί, όπως σημειώνουν παραγωγοί οι κινήσεις που θα γίνουν από τον καθένα «χρειάζονται πολύ μεγάλη προσοχή. Ακροβατούμε σε ένα τεντωμένο σχοινί. Πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να μην κάνουμε απότομες κινήσεις για να μην πέσουμε».Και στις παραλιακές περιοχές της Ηπείρου οι ιχθυοκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. «Το κόστος παραγωγής αυξάνεται, αλλά οι πωλήσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Πρέπει να μας προστατεύσουν οι Κυβερνώντες» λένε κάποιοι.
ΑΡΓΟΠΕΘΑΙΝΟΥΝ…
Η δύναμη που έχουν οι ιχθυοκαλλιέργειες είναι ιδιαιτέρως σημαντική, όχι μόνο για τις παραλιακές περιοχές της Ηπείρου, αλλά και όλης της χώρας. Άλλωστε, οι ελληνικές επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 10.000 εργαζόμενους, θεωρούνται από τις καλύτερες στον κόσμο.Το βασικό εμπόδιο, όμως, είναι η αδυναμία αποπληρωμής δανείων, αξίας 700 εκατ. Ευρώ! Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, τόσες είναι οι δανειακές υποχρεώσεις των ελληνικών επιχειρήσεων και, όπως λένε Ηπειρώτες, «μόνο με θαύμα θα αλλάξει η κατάσταση»!

http://e-igoumenitsa.gr/news/epirus/6128.html