Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο. Απάντηση στον αντιπεριφερειάρχη Θ. Πιτούλη

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ:ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Θ.ΠΙΤΟΥΛΗ.....

Το ζήτημα των μεταναστών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας δεν μπορεί να συζητηθεί μεμονωμένα από το γενικότερο ζήτημα της μετανάστευσης όχι μόνο στην χώρα μας αλλά και στις παγκόσμιες διαστάσεις του και σίγουρα δεν θα εξαντληθεί στα πλαίσια μιας συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου.
Πολύ περισσότερο δε, δεν μπορεί να λυθεί αλλά αντίθετα θα οξυνθεί αν διανθιστεί με κραυγές για περισσότερη καταστολή, χτίσιμο φρακτών και μάντρωμα σε γκέτο των μεταναστών.
Και αυτή ακριβώς είναι η πολιτική που χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ σε καθημερινή συγχορδία από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ. Και προφανώς αυτό είναι ιδιαίτερα «βολικό» για την εγκαθίδρυση του σφαγείου της τρόϊκας. Για όλα φταίνε οι μετανάστες!! Αυτή ακριβώς η πολιτική είναι ο ηθικός αυτουργός που προσπαθώντας να κρύψει τα δικά της αδιέξοδα οπλίζει τα χέρια εξαθλιωμένων από δικές της ευθύνες που επιτίθενται ενάντια σε μετανάστες. Με τα ΜΜΕ να πουλάνε χοντρά και επικερδή τα ρατσιστικά ξενοφοβικά σύνδρομα, με ολοφάνερο στόχο να ενισχύσει και αυτό την πολυδιάσπαση των εργαζόμενων...........
Γιατί δεν είναι δυνατόν να πεισθούμε ότι το κύριο πρόβλημα των τουριστών στην περιοχή είναι το ότι φοβούνται να κατέβουν από τα αυτοκίνητα και όχι το αν έχουν λεφτά να ξοδέψουν κατεβαίνοντας από το αυτοκίνητο. Όσο για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ποιους ακριβώς τουρίστες περιμένουν? Τους Ιταλούς εργάτες που τους πετσοκόψαν τους μισθούς, τους Αγγλους δημόσιους υπάλληλους που βγήκαν στους δρόμους ενάντια στις περικοπές ή τους εξαθλιωμένους Ισπανούς εργαζόμενους: Γιατί οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι και τραπεζίτες που είχαν, έχουν και θα έχουν αυτά που βγάζουν από τον ιδρώτα των μισθωτών ας είμαστε ρεαλιστές δεν θα έρθουν στα ενοικιαζόμενα και στα ξενοδοχεία της περιοχής. Το πολύ- πολύ, να αδειάσουν τα απορίματα από τα κότερά τους στις θάλασσές μας και να εγκαταστήσουν τους αγωγούς τους καταστρέφοντας ότι έχει απομείνει από τον φυσικό πλούτο της περιοχής.
Μετανάστες θα υπάρχουν όσο υπάρχουν πόλεμοι, τυραννικά καθεστώτα, πείνα, εξαθλίωση. Και αν ψαχτούμε εδώ μέσα θα βρούμε και δικά μας παιδιά να ψάχνουν το δρόμο της ξενιτιάς για μια δουλειά σήμερα. Θα βρούμε συγγενείς και φίλους που έχουν πολλές ιστορίες να μας διηγηθούν από τους σταθμούς των τραίνων στη Γερμανία και τα λιμάνια της Αυστραλίας των γονιών τους. Και στο πιο κοντινό παρελθόν κατά τη διάρκεια της χούντας στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης να παίρνουν πολιτικό άσυλο.
Το δικό μας κράτος όμως θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό να μη δίνει πολιτικό άσυλο σε Αφγανούς που στους βομβαρδισμούς της χώρας τους συμμετείχαν και ελληνικές δυνάμεις. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η χώρα μας απέκτησε τη φήμη του κράτους που έπαψε επί της ουσίας να εξετάζει αιτήσεις χορήγησης ασύλου: το 2009 χορήγησε άσυλο στο 0,3% όσων το ζήτησαν, έναντι του 31% που ήταν (κατά το ίδιο έτος) ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη κι αν συνυπολογιστούν οι απόλυτοι αριθμοί των αιτήσεων σε συνάρτηση με τον πληθυσμό κάθε χώρας, πάλι προκύπτει αβυσσαλέα διαφορά.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην Ελλάδα, αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν τους μετανάστες ως ένα εν δυνάμει φτηνό εργατικό δυναμικό, ώστε να μπορεί από τη μία να στηρίζεται πάνω σε αυτούς η λεγόμενη «ανάπτυξη» της χώρας (ας θυμηθούμε τους Ολυμπιακούς αγώνες, τις νοσοκόμες των γέρων γονιών μας, τους εργάτες γης που μαζεύουν τις ελιές μας), και από την άλλη με τα χαμηλά μεροκάματα να αποτελούν μοχλό πίεσης για μειώσεις των μισθών και για τους έλληνες εργαζόμενους. Για γίνουν αυτά είναι σαφές ότι οι μετανάστες αυτοί πρέπει να παραμείνουν παράνομοι στη χώρα μας, ώστε να μην έχουν αξιώσεις.
Με αυτή την πολιτική έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι κυρίως της Πάτρας, αλλά και της Ηγουμενίτσας μια κατάσταση όπου μεγάλος όγκος μεταναστών έχει συσσωρευτεί προσπαθώντας να βρει μια ευκαιρία για να φύγει παράνομα από τη χώρα. Οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων αυτών παραμένουν άθλιες καθώς δεν έχουν εργασία και η καθημερινή διαβίωσή τους αποτελεί έναν αγώνα. Παρατηρείται, λοιπόν, το παράδοξο από τη μεριά της Ελλάδας να θεωρεί τους μετανάστες αυτούς ανεπιθύμητους και παράλληλα να τους απαγορεύει και να φύγουν!
Δίπλα σε αυτά η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και υπογράψει τη συνθήκη του Δουβλίνο 2, σύμφωνα με την οποία όσοι μετανάστες πιάνονται χωρίς χαρτιά σε χώρες της ΕΕ επαναπροωθούνται στη χώρα από την οποία μπήκανε, δηλαδή, για μια μεγάλη πλειοψηφία από αυτούς, στην Ελλάδα. Χρησιμοποιείται, δηλαδή, η χώρα μας σα μια αποθήκη μεταναστών προκειμένου να αποποιηθεί η ΕΕ τις ευθύνες της από το κύμα μεταναστών που δημιουργείται λόγω των πολεμικών συρράξεων στην περιοχή της Ασίας στις περισσότερες από τις οποίες συμμετέχουν και στρατεύματα όλων των χωρών της ΕΕ.
Άμεση λύση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να δοθεί μόνο με τη νομιμοποίηση όλων αυτών των μεταναστών και η εκχώρηση πλήρους πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, ώστε από τη μια οι εργαζόμενοι να αμείβονται κανονικά και να ασφαλίζονται, ενώ όσοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά να προχωράνε ελεύθερα σε άλλες χώρες της ΕΕ, έχοντας πια χαρτιά, ώστε να μην επαναπροωθουνται πίσω. Είναι σαφές ότι με μια τέτοια κίνηση καταργείται και στην πράξη η συνθήκη Δουβλίνο 2.
Παράλληλα δεν κατανοούμε γιατί η παρουσία των μεταναστών- απεργών πείνας σε ένα πανεπιστημιακό χώρο ήταν ποινικά κολάσιμη πράξη και μάλιστα κακουργηματικής φύσεως, κάτι που θα δικαιολογούσε την άρση του ασύλου. Όπως έπραξε λογού χάρη η πρυτανεία της Νομικής.
Ας σημειωθεί πως οι μετανάστες διαμαρτύρονται ειρηνικά με λογικές μη-βίας χρησιμοποιώντας το ίδιο τους το σώμα διεκδικώντας τα αυτονόητα: Νομιμοποίηση, ίσα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως και αυτοί ως τμήμα της εργατικής τάξης έκτισαν την πάλαι πότε «ισχυρή Ελλάδα», για να κάνουν πάρτυ τώρα οι τράπεζες και οι καπιταλιστές. Και αναρωτιόμαστε μιας και οι συγκεκριμένοι μετανάστες δούλευαν πάνω από 8 χρόνια χωρίς ασφάλιση ποιοι είναι η παράνομοι: αυτοί που πουλούσαν φτηνά την εργατική τους δύναμη ή οι εργοδότες τους που δεν τους ασφάλιζαν:
Θεωρούμε μια μικρή νίκη των μεταναστών και του κινήματος αλληλεγγύης την μη είσοδο στην Νομική των δυνάμεων καταστολής. Η αποφασιστικότητα και άμεση κινητοποίηση του κόσμου της αλληλεγγύης σε όλη την Ελλάδα έφερε και πάλι ένα μικρό αποτέλεσμα, όπως συνέβη λίγο καιρό πριν και στα Γιάννενα με τους Σενεγαλέζους. Αποφασιστικότητα, δυναμισμός και μαχητικότητα που δείχνει πως δεν θα περάσει εύκολα ο σχεδιαζόμενος εκφασισμός της Ελληνικής κοινωνίας από κυβέρνηση- ΝΔ—ΛΑΟΣ-ΔΝΤ-ΕΕ.
Υπερασπιζόμαστε με κάθε μέσο και όπλο τον αγώνα των μεταναστών που είναι και δικός μας αγώνας. Είτε πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες που ζητάνε τα ίδια δικαιώματα με τους Έλληνες εργάτες, είτε για πολιτικούς πρόσφυγες που διώκονται για την πολιτική τους δράση, είτε πρόσφυγές από περιοχές που ο ιμπεριαλισμός και μείς αντάμα μέσω ΝΑΤΟ, βομβαρδίζει και καταστρέφει.
Καταδικάζουμε την επίθεση των δυνάμεων καταστολής στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στη διαδήλωση αλληλεγγύης για τους μετανάστες το προηγούμενο Σάββατο. Θεωρούμε ότι εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης καταστολής ενάντια σε όσους αγωνίζονται.
Καταδικάζουμε τις πιέσεις-απειλές που σύμφωνα με καταγγελία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου δέχεται γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Ηγουμενίτσας που εξετάζει δωρεάν μετανάστες.
Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής να σταθούν δίπλα από τους μετανάστες της περιοχής, αλληλέγγυοι στο αίτημά τους για μετακίνηση στη χώρα επιλογής τους. Λέμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ 2
Ζητάμε ΣΥΝΟΡΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ- ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΦΡΑΚΤΕΣ
ΖητάμεΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ που έχουν επιλέξει να μείνουν στη χώρα μας ΜΕ ΙΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ζητάμε ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ.

http://perdika-thesprotias.blogspot.com/2011/02/blog-post_11.html