Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Ο κύβις ερρίφθη! Στο Καρβουνάρι όλα σχεδόν τα στερεά απόβλητα της Ηπείρου!

Ο κύβος ερρίφθη ! Στο Καρβουνάρι όλα σχεδόν τα στερεά απόβλητα της Ηπείρου
Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Μεταξύ πενήντα (ναι 50 !!!) σεναρίων που εξετάζει η μελέτη για την τύχη των Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Ηπείρου, το Περιφερειακό Συμβούλιο (Π. Σ.) συνεπικουρούμενο κι από το ΤΕΕ-Τμ. Ηπείρου (διάβαζε Ιωαννίνων), την Δευτέρα 31 Γενάρη επέλεξε, εκείνο που προβλέπει την μετατροπή των δύο ΧΥΤΑ (Καρβουναρίου και Βλαχέρνας) σε ΧΥΤΥ, οι οποίοι για τα επόμενα 32 χρόνια θα μοιράζονται τα σκουπίδια ολόκληρης της Ηπείρου. Σημειωτέον ότι η μελέτη προβλέπει αύξηση κατά 1,5% της ετήσιας παραγωγής σκουπιδιών στην Ήπειρο, όταν το πρωταρχικό μέλημα θα έπρεπε να είναι η μείωση παραγωγής απορριμμάτων.
Σταθερά και μεθοδικά προχωράει η γνωστή τακτική που θέλει την μεταφορά των πιο ενοχλητικών και επικίνδυνων δραστηριοτήτων στον αδύναμο γείτονα, υποβαθμίζοντας περαιτέρω περιοχές και διευρύνοντας τις ήδη σοβαρές ανισότητες. Το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων που συγκεντρώνει τις περισσότερες οικονομικές και παραγωγικές δραστηριότητες, καρπωτής πόρων και ανάπτυξης, γίνεται ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ρύπανσης, σε άλλες απόμακρες προς αυτό περιοχές. Ο Καλαμάς, οι αγωγοί φυσικού αερίου στην Πέρδικα, τα «Ασφαλτικά» στη Λωρίδα Σαγιάδας, δείχνουν το δρόμο.
Ο σχεδιασμός αυτός όχι μόνον παραβιάζει τις πιο βασικές αρχές στην αντιμετώπιση της ρύπανσης, αλλά κυριολεκτικά τις αντιστρέφει. Ενισχύει κι άλλο την κερδοσκοπία γης στο Λεκανοπέδιο, θεωρεί τη ζωή και τις περιουσίες των λοιπών Ηπειρωτών υποδεέστερες κατηγορίες. Η περίφημη κεντροβαρικότητα γίνεται λάστιχο και η αυθαιρεσία ξεπερνά κάθε όριο. Η εξαίρεση του Λεκανοπεδίου και του ΧΥΤΑ Ελληνικού, με πολιτική απόφαση της Περιφέρειας, χωρίς καμιά αντίδραση από τους άλλους συνδαιτυμόνες της Αυτοδιοίκησης, φυσικά και της Παραμυθιάς, εξακολουθεί να γίνεται σεβαστή, σαν ιερός κανόνας, είναι παράλογη και αποκαλυπτική και τινάζει στον αέρα την όποια «επιστημονικότητα» της μελέτης. Πλεονεκτήματα συλλογικής επεξεργασίας και οικονομίας κλίμακας έχουν νόημα, όταν οι περιφερειακοί ρυπαντές ενσωματώνονται διαχειριστικά στις υποδομές του μεγάλου ρυπαντή και όχι αντίστροφα.
Ο δημοκρατικός κόσμος της περιοχής μας πρέπει όσο είναι καιρός να απαντήσει δραστικά στα σχέδια που θέλουν να υποβαθμίσουν ακόμη παραπέρα τον τόπο μας και να τον μετατρέψουν σε χώρο υποδοχής των πιο επικίνδυνων δραστηριοτήτων όλης της Ηπείρου. Η περιοχή του Καρβουναρίου, ο κάμπος Προδρoμίου-Ζεβοχωρίου και ο Κωκκυτός, μπαίνουν στο μάτι του κυκλώνα και πρέπει άμεσα οι κάτοικοί τους μαζί με όλο το Δήμο Σουλίου να ενδιαφερθούν για την ανεξέλεγκτη και εγκληματική λειτουργία του κατ΄ ευφημισμό ΧΥΤΑ αλλά και να αποτρέψουν τα χειρότερα με την έλευση ενός πανηπειρωτικού ΧΥΤΥ.
Να ανατρέψουμε αυτόν τον παράλογο και αντιλαϊκό σχεδιασμό, να αναγκάσουμε την πολιτική ηγεσία να σεβαστεί την ίδια της την νομοθεσία που «προβλέπει» όχι αύξηση των απορριμμάτων, αλλά σταδιακή μείωσή τους, με υποχρέωση της βιομηχανίας για ανάκτηση των συσκευασιών, με προγράμματα ανακύκλωσης και σεβασμό του περιβάλλοντος που το έχομε δανειστεί από τις γενιές που έρχονται.
· Ενάντια στην κοινωνία της μόλυνσης, στην υποβάθμιση της ζωής μας και της Θεσπρωτίας
· Κάτω η κυβερνητική πολιτική της ανεργίας, της φτώχιας, της εγκατάλειψης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
ΟΧΙ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΑΡΙ

http://perdika-thesprotias.blogspot.com/2011/02/blog-post_8160.html