Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Όχι στο κλείσιμο του Παραρτήματος του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας

Όχι στο κλείσιμο του Παραρτήματος του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας
Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση
Δήμου Ηγουμενίτσας
Σε πλήρη υποβάθμιση ο τόπος : «Ασφαλτικά» στη Λωρίδα Σαγιάδας, αγωγοί Φυσικού αέριου στην Πέρδικα, τα σκουπίδια της Ηπείρου στο Καρβουνάρι (;)
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά επελαύνει και ο «Καλλικράτης» στο χώρο της Παιδείας. Προφανώς μετά την δημοσιοποίηση του «νόμου-πλαίσιο» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την πρόταση της Υπουργού Παιδείας για καταργήσεις, συγχωνεύσεις Σχολών, «σαν έτοιμος από καιρό», «πρωτοπόρος» και «πρόθυμος» στα κελεύσματα της Διαμαντοπούλου, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου, προχώρησε σε πρόταση για κλείσιμο του Παραρτήματος του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας και μεταφορά των Τμημάτων του στην Πρέβεζα ή στην Άρτα, πρόταση που φαίνεται ότι υπηρετεί και «παροικούντες» στην έδρα της διοίκησης του ΤΕΙ και παραδίπλα.
Ήδη ο Σύλλογος Φοιτητών με αποφάσεις της Συνέλευσής του εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία και διαφωνία του με την πρόταση αυτή, αποφάσισε το μπλοκάρισμα όλων των διαδικασιών των οργάνων του Παραρτήματος και του ΤΕΙ για τη ματαίωσή της και καλεί τους φορείς της πόλης να συμπαρασταθούν στον αγώνα του.
Ζούμε βέβαια μέρες του Μνημονίου υποδούλωσης, όπου η τρόϊκα (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) υπαγορεύει και η κυβέρνηση εφαρμόζει: Περικοπές παντού. Στους μισθούς και στις συντάξεις, στα κοινωνικά αγαθά και στις υπηρεσίες, στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, στην Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, κ.α............
Αυτοί που μέχρι χθες έστηναν εντελώς πρόχειρα και πελατειακά, Πανεπιστημιακές Σχολές σχεδόν σε κάθε πρωτεύουσα Νομού και Τμήματα ΤΕΙ σε κάθε κωμόπολη, σήμερα επικαλούνται τον εξορθολογισμό και την εξοικονόμηση πόρων. Αυτοί που άφηναν χρόνια τώρα τις Σχολές χωρίς πόρους και υποδομές, χωρίς προσωπικό και εξοπλισμό, που δεν κατοχύρωναν επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους, μιλάνε τώρα για αναβάθμιση των σπουδών.
Στην ουσία η κυβέρνηση με το νέο «νόμο-πλαίσιο» θέλει αφ΄ ενός να μειώσει κι άλλο τις δαπάνες για την Παιδεία, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ποσά για να πληρώσουν τα δάνεια στους τοκογλύφους δανειστές. Από την άλλη, σε εφαρμογή των αποφάσεων της Μπολόνιας και των αναγκών της καπιταλιστικής κερδοφορίας, θέλουν την πλήρη κατεδάφιση-διάλυση της Δημόσιας Παιδείας και την ιδιωτικοποίησή της, με την υπαγωγή των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε χορηγούς-επιχειρηματίες και την επιβολή διδάκτρων για τους φοιτητές.
Το Παράρτημα του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, παρά τα πολλά προβλήματά του, είναι για τους φοιτητές, για τους εργαζόμενους, για την πόλη και για την περιοχή, μια σημαντική κοινωνική πραγματικότητα μορφωτικού, πολιτιστικού και κοινωνικοοικονομικού χαρακτήρα. Οι συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη, θα είναι αρνητικές σε όλα τα επίπεδα, για τη νεολαία, για την κοινωνία, για την περιοχή μας. Η Θεσπρωτική κοινωνία απαιτούσε μέχρι σήμερα τη δημιουργία και άλλων Τμημάτων (το «Οπτικής & Οπτικομετρίας» έχει ήδη ιδρυθεί στα χαρτιά). Σήμερα, με όλους τους φορείς της, πρέπει να αντιδράσουμε στην προσπάθεια να ξεριζωθεί αυτός ο θεσμός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από την πόλη μας και να συνταχθούμε αγωνιστικά στο πλευρό του Συλλόγου Φοιτητών για την αποτροπή της πρότασης αυτής και της εφαρμογής της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Παιδείας.
Πρέπει να ζητήσουμε να αναβαθμιστούν από κάθε άποψη τα Τμήματα του Παραρτήματος, να δοθούν πόροι για την επίλυση του προβλήματος της υλικοτεχνικής υποδομής, να στελεχωθούν με προσωπικό, εργαστήρια και εξοπλισμό, να δοθούν κονδύλια για την φοιτητική μέριμνα, να ολοκληρωθεί το «γιαπί» της Σπουδαστικής Εστίας.
-Να μη περάσει ο «Καλλικράτης» και στο χώρο της Παιδείας
-Όχι στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις-μεταφορές Σχολών
- Όχι στη κατεδάφιση-διάλυση της Δημόσιας Παιδείας
- Παιδεία δημόσια και δωρεάν για όλο το λαό
-Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
http://perdika-thesprotias.blogspot.com/2010/12/blog-post_648.html