Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Απάντηση των Φοιτητών στον πρόεδρο του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας

Απάντηση στην πρόταση του Προέδρου του Τ.Ε.Ι. Ηγουμενίτσας
Σκοπός αυτού του κειμένου είναι να γνωστοποιηθεί το θέμα μεταφοράς του Τ.Ε.Ι Ηγουμενίτσας στην Πρέβεζα .Η πρόταση αυτή έγινε από τον Πρόεδρο του Τ.Ε.Ι Ηπείρου Γρηγόριο Γκίκα.
Πέραν τούτου, η μεταφορά μας συνεπάγεται την αλλαγή του προγράμματος σπουδών , όπως επίσης και τη συγχώνευσή μας με τις ήδη υπάρχουσες σχολές στην Πρέβεζα και τη δημιουργία μιας νέας ενιαίας σχολής με τίτλο Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Αλλά, ας δούμε το θέμα και από την πλευρά των φοιτητών.
Με μεγάλη μας λύπη, διαβάσαμε πρόσφατα αυτήν την πρόταση του Προέδρου του Τ.Ε.Ι Ηπείρου του κυρίου Γρηγόρη Γκίκα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (;), που κατέθεσε στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, με στόχο τη διαμόρφωση της επίσημης τοποθέτησης του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου προς το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Πέρα από τη λύπη μας, διαπιστώσαμε και την άγνοιά του ή και την αδιαφορία του, όσον αφορά την άποψη των φοιτητών για το θέμα της μεταφοράς του Τ.Ε.Ι. μας σε άλλη πόλη, όσο και για το σχέδιο εξαφάνισης και διάλυσης ορισμένων σχολών, που έχει «οραματιστεί» η μεγάλη κυρία του Υπουργείου Παιδείας, ΔιαμαNTοπούλου.
Εντύπωση μας προκάλεσε στην ίδια πρόταση η σημείωσή του ότι «αποτελεί στάση ζωής» του ίδιου η συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων, η πραγματοποίηση ουσιαστικών επαφών κι η ανταλλαγή θέσεων και απόψεων με ειλικρινείς διαθέσεις και ξεκάθαρες τοποθετήσεις. Οι υπαινιγμοί του στις παραπάνω αναφορές του οδηγούν σε άλλου είδους συμπεράσματα. Ο ίδιος ανέφερε σε πλήθος φοιτητών του Τ.Ε.Ι. του ότι είναι αμόρφωτοι και απολίτιστοι και ως εκ τούτου δε δικαιούνται να έχουν άποψη και κυρίως να του απευθύνουν το λόγο.
Κύριε Γκίκα,
αν οι φοιτητές είναι σήμερα αμόρφωτοι- κατά τα λεγόμενά σας- σίγουρα ευθύνονται οι πανεπιστημιακοί τους δάσκαλοι και όλο το εκπαιδευτικό σύστημα που, από ό,τι φαίνεται υπηρετείτε και εσείς πιστά. Ή ίσως να ευθύνεται και η έλλειψη γνώσεων και το επίπεδο μόρφωσης των δασκάλων τους. Ειπώθηκε δε και το άλλο αμίμητο εκ μέρους σας: ότι είμαστε απολίτιστοι. Μπορεί και να είμαστε, αλλά βάσει της περιρρέουσας κατάστασης στη χώρα μας, θεωρούμε ότι είναι απόλυτα αναμενόμενο, αν κρίνουμε και από τον πολιτισμό των πανεπιστημιακών μας δασκάλων που κωφεύουν και αρνούνται να μας αντιμετωπίσουν ως μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και μας θεωρούν πρόβατα επί σφαγή. Θα σας θυμίσουμε ότι δεν είδαμε πουθενά ακόμα τη στάση ζωής που επικαλείσθε, ούτε τη συλλογικότητα στη λήψη αποφάσεων-εκτός και αν εννοείτε ότι η λήψη αποφάσεων αφορά μόνο τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και όχι και τους φοιτητές-, ούτε την προθυμία σας για ανταλλαγή απόψεων με τους φοιτητές σας, ούτε και θελήσατε και εσείς με ειλικρινή διάθεση να μας αντιμετωπίσετε ως ίσος προς ίσους. Διαπιστώσαμε και διαπιστώνουμε καθημερινά από την πλευρά σας μια αδιαφορία για την ύπαρξή μας, το ρόλο μας και τα προβλήματα που θʼ αντιμετωπίσουμε εμείς με τα σχέδιά σας, ερήμην μας.
Διαβάσαμε την πρότασή σας, ομολογουμένως με διάθεση να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που σας οδήγησε να προτείνετε να μεταφερθούμε αλλού-ειδοποιήστε μας όταν αποφασίσετε την πόλη-και δυσκολευτήκαμε τόσο, που ακόμα ψάχνουμε το λόγο. Ίσως επειδή είμαστε αμόρφωτοι και απολίτιστοι!
Ωραίες λέξεις και εκφράσεις του τύπου «εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός», «Ακαδημαϊκή ολοκλήρωση», «δημιουργία σύγχρονων Σχολών, που ν' ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επαγγελματικής αγοράς και της Διεπιστημονικότητας». Αυτό που διαπιστώσαμε είναι μια ανάλυση από μέρους σας, κενή περιεχομένου, λόγια κούφια, σχέδια επί σχεδίων αναδιάρθρωσης των Τ.Ε.Ι και των Α.Ε.Ι της περιφέρειας, λες και οι φοιτητές δεν έχουν κανένα λόγο σε όλα αυτά. Μια ξύλινη γλώσσα όλη η πρότασή σας, που φαίνεται κόλλησε τον ιό από τους πολιτικούς. Λειτουργείτε ως γνήσιος εντολοδόχος των επιταγών του Υπουργείου, χωρίς ίχνος ευαισθησίας και κατανόησης για τα προβλήματα των φοιτητών σας και των οικογενειών τους, Ελλήνων πολιτών, που καλούνται και εδώ να πληρώσουν τη νύφη. Εμείς, αυτό που θέλουμε ή μάλλον απαιτούμε είναι το σεβασμό και όνειρά μας πίσω. Όχι, κάθε φορά που η χώρα αλλάζει κυβέρνηση, ν' αλλάζει η δομή και η οργάνωση της Παιδείας, κατά πώς βολεύει την εκάστοτε κυβέρνηση!
Αλήθεια, κύριε Γκίκα, τώρα ανακαλύψατε την Αμερική; Τώρα διαπιστώσατε τις ελλείψεις του Τ.Ε.Ι στο οποίο είστε πρόεδρος; Τώρα ανακαλύψατε ότι δεν υπάρχουν υψηλής ποιότητας κτηριακές εγκαταστάσεις, υποδομές και εξοπλισμός στο Τ.Ε.Ι. Ηγουμενίτσας, το πολυδιασπασμένο, κατά τα δικά σας λεγόμενα; Τόσα χρόνια, που τα προβλήματα αυτά γιγαντώνονταν μέρα τη μέρα, πού ζούσατε και πού προσφέρατε την Ακαδημαϊκή σας μόρφωση και τον πολιτισμό σας; Τώρα διαπιστώσατε ότι η πολυδιάσπαση του Τ.Ε.Ι. σε τρεις πόλεις, ουσιαστικά παρέλυε τη δυναμική του ή χρειαζόταν η «ευάερη και ευήλια» σκέψη της κυρίας Διαμαντοπούλου, για να κινητοποιήσει τη δική σας σκέψη; Σπεύσατε αμέσως, να επιδείξετε αγαστή σύμπνοια στα σχέδια μιας κυβέρνησης, που στόχο δεν έχει άλλο, παρά την πλήρη διάλυση του ήδη σακατεμένου εκπαιδευτικού συστήματος από την ίδια κυβέρνηση που χρόνια πριν επινόησε, ίδρυσε και λειτούργησε τα Τ.Ε.Ι. στην περιφέρεια. Τα ίδια που τώρα θέλει και ευελπιστεί την κατάργησή τους; Σε ένα συμφωνούμε μαζί σας, ότι ήταν σοβαρό λάθος να αντιμετωπίζετε κάθε Τ.Ε.Ι. ως «πρωτογενές βοήθημα» για τη! ν ανάπτυξη της επαρχίας. Αλλά εδώ δημιουργούνται τρία μεγάλα ερωτήματα:
Α) Τότε που τα δημιουργούσαν αυτά τα Τ.Ε.Ι., οι ίδιοι πολιτικοί που σήμερα θέλουν να τα καταργήσουν, εσείς που ήσαστε;
Β) Αυτοί οι πολιτικοί που τότε δημιουργούσαν με αποφάσεις τους αυτήν την κατάσταση, δεν είχαν προβλέψει τις συνέπειες; Δηλαδή οι τότε ανίκανοι, τώρα παρουσιάζονται ικανοί;
Γ) Τη στιγμή που προτείνετε να μεταφερθεί το Τ.Ε.Ι. Ηγουμενίτσας σε άλλη επαρχιακή πόλη, πάλι σε επαρχία δεν παει; Και εκεί που θέλετε να μεταφερθεί και εκεί δε θα λειτουργεί για την περαιτέρω ανάπτυξη της νέας επαρχιακής πόλης;
Τα περιφεριακά Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. που δημιουργήθηκαν επί ΠΑ.ΣΟστοιβαγμένους και με ποια υλικοτεχνική υποδομή, αφού και αυτή και εκεί απουσιάζει; Σπουδαία σχέδια, σπουδαία αποδιάρθρωση και διάλυση της Τριτοβάθμιας Παιδείας! Εκτός και αν κρυφό όνειρο είναι να μας ξαποστείλουν όλους ομαδικά για φοίτηση σε ξένα πανεπιστήμια. Πρακτική που θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα που προκαλεί η Παιδεία μας στην Κυβέρνηση!
Αφήστε, κατά μέρος λοιπόν, τα μεγαλεπήβολα σχέδια για διεπιστημονικότητα, γνώση, καινοτομία, με αλλαγές και κρυφούς σχεδιασμούς που υπαγορεύει το «Υπουργείο Παιδείας, κ.λπ.,κ.λπ.» και γίνετε επιτέλους αληθινός μέντορας της νεολαίας, των φοιτητών σας, αφού τούτο επιβάλλει και η θέση σας. Και η συνείδησή σας, αν το επιτάσσει. Ειδάλλως, παραιτηθείτε, αν τελείτε υπό πίεση! Θυμηθείτε πάντως, ότι δεν υπάρχει Παιδεία χωρίς μαθητές και δασκάλους πρωτοπόρους και οραματιστές, χωρίς φοιτητές και πανεπιστημιακούς καθηγητές στο πλευρό τους. Δείτε την πραγματικότητα κατάματα και αντιληφθείτε το μέγεθος της αποδιοργάνωσης τόσο της φοιτητικής, όσο και της κοινωνίας μας εν γένει, που επιχειρείται από το κράτος της Βουλής. Ως τότε, θα μας βρείτε αντιμέτωπους!
Σύλλογος φοιτητών Τ.Ε.Ι. Ηγουμενίτσας
http://e-igoumenitsa.gr/news/igoumenitsa/5809.html