Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Κέντρο προσωρινής κράτησης μεταναστών σχεδιάζεται στην Ηγουμενίτσα

Κέντρο προσωρινής κράτησης μεταναστών σχεδιάζεται στην Ηγουμενίτσα
από **** 5:59μμ, Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010
Aντί να φτιάξουν ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, που θα παρέχουν, τροφή, ιατρική περίθαλψη, στέγη και κρεβάτια για ύπνο, σχεδι'αζουν να φτιάξουν στρατόπεδα συγκέντρωσης με συρματοπλέγματα και φρουρούς με αυτόματα! Η ΕΕ δίνει 50 ευρώ την ημέρα για τον κάθε πρόσφυγα! Ποιός τα "τρώει" αυτά τα λεφτά?
Η παραμονή των μεταναστών στα κέντρα σύμφωνα με το νομοσχέδιο δεν θα ξεπερνά τις 15 μέρες και η φύλαξη θα γίνεται αν δεν επαρκεί το αστυνομικό προσωπικό απο εταιρείες σεκιούριτι
Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010
Το θέλουν έξω από την πόλη
Πριν από δύο ημέρες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής ανακοίνωσε στη Βουλή ότι θα γίνει κέντρο υποδοχής μεταναστών και στην Ηγουμενίτσα, στο πλαίσιο της συζήτησης σχετικού νομοσχεδίου.
Η Ηγουμενίτσα αντιμετώπισε με θετικό σχετικά τρόπο την είδηση προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην εξαθλίωση των παράτυπων μεταναστών αλλά και στην ανασφάλεια και τη φοβία που νιώθουν οι κάτοικοί της. Όλοι οι φορείς συμφωνούν με τη δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου, όλοι τους όμως ρωτούν: «Πού ακριβώς θα γίνει;».
Ο νέος δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, με τον οποίο μίλησε ο «Η.Α.», (Ηπειρωτικός Αγών) εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να γίνει το κέντρο έξω από την πόλη. «Συμφωνούμε με τη δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου. Έχουμε σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο στο Γραικοχώρι και στο Λαδοχώρι αλλά και στο κέντρο της πόλης όπου οι μετανάστες κατεβαίνουν για να βρουν φαγητό στα σκουπίδια. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να δώσει λύση. Εμείς σαν Δήμος την απαιτούμε. Η λύση δεν δίνεται όμως με το να γίνει ένα κέντρο υποδοχής στην έξοδο της χώρας, στο λιμάνι, αλλά στην ενδοχώρα. Τώρα αν θα είναι στα 20 ή στα 30 χλμ δεν το ξέρω. Κι αυτό δεν το λέω για να πάρουν κάποιοι άλλοι το κέντρο» τονίζει. Ο κ. Κάτσινος εκτιμά ότι αν το κέντρο υποδοχής γίνει στην πόλη, τότε στην Ηγουμενίτσα θα εισρεύσουν πολλοί περισσότεροι μετανάστες που θα θέλουν να διαφύγουν στην Ιταλία.
Την άποψή του περί δημιουργίας του κέντρου έξω από τον αστικό ιστό συμμερίζονται κι άλλοι, όπως ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κατσούρας. «Κέντρα προσωρινής υποδοχής πρέπει να γίνουν. Καλό είναι να γίνουν όμως έξω από τον ιστό των πόλεων. Αυτό που υπάρχει τώρα, μας προσβάλει όλους. Μεταχειριζόμαστε τους ανθρώπους αυτούς σαν να μην υπάρχουν. Ούτε ο φόβος ούτε η οργή λύνει πρόβλημα» τονίζει στην εφημερίδα. Ο νέος περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, από την πλευρά του, εκτιμά ότι «όπου κι αν γίνει στην περιοχή, είναι μια ιστορία που τη ζούμε όλοι», όπως και ότι με τον διάλογο και τη συζήτηση μπορούν να καμφθούν οι ενδεχόμενες αντιδράσεις. «Δεν μπορείς να παραβλέπεις το ότι είναι συνάνθρωποί μας. Κάτι πρέπει να γίνει όμως για να μη συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» αναφέρει στον «Η.Α.».
Στα κέντρα πρώτης υποδοχής, όπως αποκαλούνται επίσημα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου θα γίνει η καταγραφή των μεταναστών και η κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με το αν χρειάζονται ή όχι ειδική προστασία. Θα εντοπίζονται ακόμα οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και θα γίνει διαπίστωση της εθνικότητας, όπου αυτή αμφισβητείται. Επίσης, θα παρέχονται οι πρώτες αναγκαίες ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και οι πρώτες υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας. Η φύλαξη των κέντρων αυτών θα γίνεται από την Αστυνομία, αλλά όπου το αστυνομικό προσωπικό δεν επαρκεί, θα προσλαμβάνονται εταιρίες σεκιούριτι!
Τα κέντρα υποδοχής που θα στηθούν μέσα σε έναν χρόνο σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πανάκεια για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής ροής. Εξάλλου, η παραμονή των παράτυπων μεταναστών στα κέντρα αυτά δεν θα ξεπερνά τις 15 ημέρες. Και μετά τι; Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ανάλογα με την περίπτωση, θα εφαρμόζονται τα ανάλογα μέτρα: απέλαση ή άσυλο. Φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι. Και σήμερα δίνονται εντολές για απέλαση, αλλά ο παράτυπος μετανάστης εξακολουθεί να βρίσκεται χρόνια μετά στην Ελλάδα.
Δυστυχώς, το μεταναστευτικό ζήτημα είναι και θα παραμείνει ένα σύνθετο ζήτημα που θα δοκιμάζει συνεχώς την ικανότητα των κατοίκων και της πολιτείας να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
απο agon.gr
http://patras.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=9340