Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας παρουσίαση για τη σχέση στη μυθολογία του Αχέροντα με τον Άδη

«Φωνές νερού μυριάδες»
«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2010».
Μια ετήσια δράση του ΥΠ.ΠΟ.Τ.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας θα παρουσιαστεί η σχέση του Αχέροντα με τη μυθολογία του Άδη
Στις 7, 8, 9 και 10 Οκτωβρίου 2010, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς απευθύνει πρόσκληση σε όλους για μια γιορτή ανοικτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, εκεί όπου τα μνημεία συμβιώνουν αρμονικά με τη φύση.
Το κεντρικό θέμα του εορτασμού για το 2010 έχει τίτλο «Φωνές νερού μυριάδες».
Στη διάρκεια του τετραημέρου 150 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, μνημεία της επικράτειας και χώροι πολιτισμού θα ανοίξουν τις πόρτες τους στο κοινό με μια σειρά από ποικίλες εκδηλώσεις, περιηγήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι οποίες θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη σημασία, την αξία και τα νοήματα του νερού στη ζωή των ανθρώπων από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους και στα δημόσια μουσεία όπου θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.
Ο τίτλος της δράσης, εμπνευσμένος από την ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, αναφέρεται στην ποικιλία τόσο των μορφών του νερού και του υδάτινου τοπίου όσο και της έμπνευσης που αυτά χάρισαν στα ανθρώπινα έργα. Ο λογότυπος αποτελεί μια σύνθεση από απλοποιημένα ιδεογράμματα και σύμβολα αρχαίων γραφών της Μεσογείου που δηλώνουν το νερό, τη γη και τον ήλιο. Δημιουργήθηκε για να διευκολύνει τους επισκέπτες να εντοπίσουν τα επιλεγμένα έργα στις προθήκες των μουσείων, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία.
Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου των εκδηλώσεων η ΛΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα πραγματοποιήσει μια σειρά από περιηγήσεις για ενήλικες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για το μαθητικό κοινό κατόπιν προσυνεννόησης.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας μέσα από επιλεγμένες προθήκες, αφιερωμένες σε ταφικά έθιμα, θα παρουσιαστεί η σχέση του Αχέροντα με τη μυθολογία του Άδη, ως όριο του κόσμου των ζωντανών από εκείνο των νεκρών.
Επιπλέον, μέσα από το τμήμα της έκθεσης που είναι αφιερωμένο στους οικισμούς των ιστορικών χρόνων στη Θεσπρωτία, θα παρουσιαστεί η συμβολή του Καλαμά στην ανάπτυξη των οικισμών, ως σημαντικός υδάτινος δρόμος, που εξασφάλιζε την επικοινωνία των παραλίων της Θεσπρωτίας με την ενδοχώρα της Ηπείρου και ταυτόχρονα με τη μεταφορά ανθρώπων, αντικειμένων και ιδεών.
Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου εορτασμού, θα δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να επισκεφθεί τους αρχαιολογικούς χώρους Γιτάνων και Ντόλιανης και να γνωρίσει από κοντά του δύο σημαντικότερους οικισμούς της Θεσπρωτίας.
Για περισσότερες πληροφορίες: Θ. Λάζου, τηλ. 26650 21113
http://892fm.blogspot.com/2010/09/blog-post_4217.html