Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Με την επιβολή ΦΠΑ στις Λαϊκές Αγορές θα πάρουν "φωτιά" φρούτα και λαχανικά!

Με την επιβολή ΦΠΑ και στις Λαϊκές Αγορές
Θα πάρουν «φωτιά» οι τιμές σε φρούτα και λαχανικά!
Ταμειακές μηχανές στους πάγκους από 1η Οκτωβρίου
«Φωτιά» παίρνουν στην κυριολεξία φρούτα, λαχανικά και τα άλλα ζαρζαβατικά στις Λαϊκές Αγορές από 1ης Οκτωβρίου, όταν θα επιβληθεί ο «μικρός» ΦΠΑ και η υποχρεωτική εισαγωγή ταμειακών μηχανών.
Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών πραγματοποίησαν χθες απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που επιφέρουν τα μέτρα της Κυβέρνησης και στο δικό τους κλάδο, δηλώνοντας ανέτοιμοι για να βάλουν ταμειακές μηχανές από την 1η Οκτωβρίου και ζητώντας τρίμηνη παράταση.
«Έρχεται η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό μέτρο, για να μας αποτελειώσει» τονίζουν πολλοί Ηπειρώτες παραγωγοί.
ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ
• Στα προϊόντα των λαϊκών αγορών θα επιβληθεί ΦΠΑ 11%, ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η «Τρόικα» προτείνει για το 2011 την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, όλων των προϊόντων και υπηρεσιών που βρίσκονται στον χαμηλό συντελεστή (11%) αυτή τη στιγμή.
Αυτό σημαίνει, ότι και οι Ηπειρώτες καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν πολύ ακριβά (πάνω από 11%) είδη πρώτης ανάγκης. Πολλοί παραγωγοί εκτιμούν, πως οι πελάτες τους θα μειωθούν δραματικά και όσοι μείνουν θα σφίξουν απελπιστικά πολύ το ζωνάρι.
«Οι επισκέψεις στις λαϊκές δεν συνοδεύονται πάντα και από αγορές» τονίζουν Γιαννιώτες παραγωγοί. «Αν υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, τότε θα μπει και επίσημα ταφόπλακα στις ελπίδες μας για προώθηση των προϊόντων μας» λένε. «Δεν συναινούμε στην ώθηση του καταναλωτικού κοινού προς τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ», τονίζουν παραγωγοί που στήνουν τους πάγκους τους σε λαϊκές της Ηπείρου εδώ και πολλά χρόνια.
• Να σημειωθεί, ότι η αύξηση του Φ.Π.Α. και στις λαϊκές αγορές είναι ανάλογη με εκείνη που είχε επιβληθεί στα ταξί, τα οποία πλέον κόβουν υποχρεωτικά αποδείξεις.
ΕΞΙΣΩΣΗ
• Οι έμποροι των λαϊκών αγορών υποστηρίζουν πως με τις ταμειακές μηχανές το κράτος θέλει να τους εξισώσει φορολογικά με τα εμπορικά καταστήματα. Διαμαρτύρονται όμως, γιατί δεν τους έχουν εξισώσει και στα ποσοστά κέρδους με αυτά.
Από την 1η Οκτωβρίου, οι πωλητές των λαϊκών αγορών, ανεξαρτήτως του ύψους των εσόδων τους, εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία τήρησης βιβλίων και καταργείται η αυτοτελής φορολόγησή τους. Σε περίπτωση που κάποιος διατηρεί και κλάδο πώλησης άλλων αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, ο κλάδος αυτός για την ένταξή του σε κατηγορία βιβλίων θα κρίνεται αυτοτελώς.
Τα ποσά του φόρου είναι σταθερά, ανεξαρτήτως του πότε μέσα στη χρονιά ξεκινούν να εργάζονται, και για όσους έχουν άδεια που ανανεώνεται κάθε έξι μήνες μειώνονται στο μισό και πληρώνονται με την ανανέωση της άδειας
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1037&catid=33