Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Κίνηση αλληλεγγύης για τους μετανάστες στην Ηγουμενίτσα

Κίνηση αλληλεγγύης για τούς μετανάστες στήν Ηγουμενίτσα
Την Δευτέρα 6/9 ήμασταν αρκετές ώρες με τους πρόσφυγες και μετανάστες της περιοχής μας. Πέρασαν από το χώρο περίπου 150 πρόσφυγες. Μοιράσαμε λίγες κουβέρτες, ρούχα, τρόφιμα και λειτουργήσαμε το υπαίθριο ιατρείο. Εξετάστηκαν 105 άτομα, από τους οποίους οι περισσότεροι είχαν κρυολογήσει λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του τελευταίου τριημέρου. Κάποιοι από τους πρόσφυγες με χρόνια προβλήματα... υγείας κατευθύνθηκαν προς το ΚΥ Ηγουμενίτσας για παραπάνω εξετάσεις (ακτινογραφίες, εξετάσεις αίματος, κτλ). Η ατμόσφαιρα παρά τα πολλά προβλήματα ήταν ευχάριστη. Ένας μετανάστης έπαιξε φυσαρμόνικα ενώ κάποιοι άλλοι τραγούδησαν.
Χθες ήταν επίσης για πολλούς που έχουν προσφυγική καταγωγή, μια συμβολική ημέρα κατά της βίας και του ρατσισμού γιατί συμπληρώθηκαν 55 χρόνια από τα «Σεπτεμβριανά» της Κωνσταντινούπολης με αποτέλεσμα, οι 100.000 Έλληνες που ζούσαν εκείνη την περίοδο στην Πόλη να συρρικνωθούν σταδιακά και σήμερα μόλις και μετά βίας να ξεπερνούν τις 2.000. Θα θέλαμε με την ευκαιρία της χθεσινής αποστολής να εκφράσουμε την ελπίδα πως τέτοιου είδους γεγονότα δεν θα ξανασυμβούν.
Για την επόμενη αποστολή αλληλεγγύης, μιας και η προσέλευση των μεταναστών και προσφύγων χθες ήταν μεγάλη, θα χρειαστούμε άμεσα ρούχα ανδρικά (παντελόνια, μπουφάν, πουκάμισα, κάλτσες ...), παπούτσια (αθλητικά κατά προτίμηση), κουβέρτες και φάρμακα :
α) αντιβιώσεις (πενικιλίνες-Augmentin, Amoxil- κεφαλοσπορίνες, μακρολίδες ...)
β) οφθαλμικά κολύρια (tobradex, dispersadron C, garamat, tears naturale …)
γ) βλεννολυτικά σιρόπια, αντιβηχικά (Amboral, Mucosolvan, Levotuss ...)
δ) solution Betadine, οξυζενέ, spray pulvo 47, ελαστικοί επίδεσμοι(για περιποίηση τραυμάτων)
ε) σταγόνες για τη μύτη ( nasal drops otrivin, Dexa Rhina spray …)
στ) κορτιζονούχες (celestoderm, betnovate …) και μη κρέμες, κρέμες για εντριβή
ζ) φάρμακα για ψώρα (Spregal, Benzyl-Benzoate)
η) στοματικά διαλύματα για γαργάρες (hexalen, tantum verde …),
θ) αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα...
Επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail : antiratstikihgoum@gmail.com
http://antiratsistikihg.blogspot.com
http://e-igoumenitsa.gr/news/igoumenitsa/5151-2010-09-10-06-01-41.html





Η ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Ηγουμενίτσας εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τα γεγονότα με τις συμπλοκές μεταξύ ομάδων μεταναστών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ξημερώματα Παρασκευής 10/9/2010.
Αυτά τα γεγονότα δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των μεταναστών και προσφύγων της περιοχής μας που είναι φιλήσυχοι και φοβισμένοι. Θεωρούμε πως οι κακές συνθήκες διαβίωσής τους, η πείνα και η βία που αντιμετωπίζουν καθημερινά, ωθεί κάποιους από αυτούς σε επιθετική συμπεριφορά.
Η ανικανότητα του κράτους, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και η αδιαφορία των τοπικών φορέων να βοηθήσουν σε μια ανθρωπιστική κρίση που γίνεται όλο και πιο απελπιστική δεν μπορεί μονίμως να δικαιολογείται με την άποψη πως οι πρόσφυγες είναι λαθρομετανάστες και πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διαφύγουν μέσω του λιμανιού.
Σε μια εποχή πτώσης αξιών με φαινόμενα ρατσισμού και βίας (ας μην ξεχνάμε την πρόσφατη περίπτωση του νεαρού κοριτσιού με αλβανική καταγωγή που έπεσε θύμα κακοποίησης από 70χρονο κάτοικο της περιοχής) δεν μπορούμε να μην στοχεύουμε στις αιτίες που δημιουργούν τέτοιες συμπεριφορές και φαινόμενα.
ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
(Oι διάφοροι δεξιοί και ακροδεξιοί της Ηγουμενίτσας λένε ότι οι διαφορές που είχαν αναμεταξύ τους, ήταν για ναρκωτικά)
http://892fm.blogspot.com/2010/09/blog-post_8804.html




Περίπου 200 άτομα συγκρούστηκαν στο λιμάνι
Άγριες συμπλοκές μεταναστών αναστάτωσαν την Ηγουμενίτσα!
Άμεσα μέτρα από το κράτος ζητούν οι κάτοικοι...• Σκηνές από… αστυνομική ταινία εκτυλίχθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με άγριες συμπλοκές μεταναστών και συλλήψεις από την Αστυνομία.
Ήταν λίγο μετά τις 11:30 το βράδυ, όταν περίπου 200 μετανάστες, που βρίσκονταν στο χώρο απέναντι από το κεντρικό κτίριο του λιμανιού συνεπλάκησαν προκαλώντας τον τρόμο στους διερχόμενους πολίτες, που έδειχναν να μην πιστεύουν στα μάτια τους!
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συμπλοκή έλαβαν μέρος Άραβες και Σομαλοί μετανάστες, (άλλες πληροφορίες λένε για σύγκρουση ανάμεσα σε Κούρδους και Παλαιστίνιους από τη μία, και Σομαλούς και Αφγανούς από την άλλη), που κρατούσαν λοστούς, σουγιάδες, πέτρες, κατσαβίδια ακόμη και πιστόλια!
Η αστυνομία παρενέβη άμεσα και συνέλαβε περίπου 45 συμμετέχοντες στη… μάχη, που είχε διάρκεια περίπου μια ώρα!
Παράλληλα, προκλήθηκε και κυκλοφοριακό κομφούζιο στον παραλιακό δρόμο του νέου λιμανιού, με την Τροχαία να αναγκάζεται τελικά να διακόψει την κίνηση των οχημάτων, σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης, για πολύ ώρα.
ΕΥΘΥΝΕΣ
• Σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, αιτία για την πρωτοφανή σύγκρουση ήταν η διαμάχη για τον… έλεγχο του λιμανιού, ενώ πολλοί κάτοικοι σημείωναν, ότι για πρώτη φορά στη ζωή τους έβλεπαν κάτι τέτοιο!
Η τοπική κοινωνία είναι ανάστατη, αφού τα φαινόμενα σύγκρουσης των μεταναστών έρχονται και πάλι στο προσκήνιο και δηλώνουν πως ούτε η τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει κάτι δραστικά. «Το κράτος πρέπει επιτέλους να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον έλεγχο της κατάστασης. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στην ίδια μας την πόλη και στα καλά καθούμενα να κινδυνεύουμε με τη ζωή μας!» σημειώνουν εξαγριωμένοι κάτοικοι. Να σημειωθεί, ότι ανάλογη κατάσταση παρατηρείται αυτόν τον καιρό και στο λιμάνι της Πάτρας, την άλλη πύλη εξόδου της χώρας προς την Ευρώπη, με τις τοπικές αρχές και εκεί να καταγγέλλουν την αδιαφορία του κράτους για τη λήψη μέτρων.
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=850&catid=13