Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Πυροβολισμοί στο σπίτι του δολοφονημένου Γκούμα στη Χειμάρρα

Καθώς περνούν οι μέρες θα έρχονται στο φως της δημοσιότητας πτυχές της δράσης των οργανωμένων τραμπούκων που έδρασαν στη Χιμάρα το τελευταίο διάστημα.
Μια από αυτές αφορά τον ξυλοδαρμό και τραυματισμό ενός 14 χρονου αγοριού, μια εβδομάδα περίπου πριν την δολοφονική επίθεση εναντίον του Αριστοτέλη Γκούμα.
Ο γιός του...Μάνθου Καμπούτση, από το Κούδεσι (πατρίδα του διεθνούς ποδοσφαιριστή Σωτήρη Νίνη), βρέθηκε στα Σπήλια της Χιμάρας αντιμέτωπος με μέλη των ρατσιστών συμμοριτών.
Προκλήθηκε να μιλήσει αλβανικά, αλλά το παιδί δεν γνωρίζει καθόλου αυτή τη γλώσσα. Οι τραμπούκοι ως απάντηση τον χτύπησαν βάναυσα και χωρίς έλεος.

Μια εβδομάδα πριν την εκτέλεση του Αριστοτέλη Γκούμα,ομάδα ρατσιστών επιτέθηκε σε 19χρονο ελλαδίτη παραθεριστή.
Ο νεαρός, από την Αργυρούπολη Αττικής, συνομιλούσε με την μητέρα του στην παραλία του Λιβαδειού της Χιμάρας. Μόλις οι τραμπούκοι άκουσαν την ελληνική γλώσσα, του επιτέθηκαν, τον ξυλοκόπησαν άγρια και του έκλεψαν το κινητό τηλέφωνο.
Πηγή: ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 89,2 - Ομάδες ρατσιστών Αλβανών δέρνουν Ελληνόπουλα στη Χειμάρρα -

Mετά τη δολοφονία του 37χρονου Αριστοτέλη Γκούμα, όπως αναφέρουν σήμερα εφημερίδες, ένοπλοι ακροδεξιοί παρακρατικοί, γάζωσαν το πατρικό σπίτι του Αριστοτέλη Γκούμα.

Τρεις πυροβολισμούς έριξαν έξω από το σπίτι του 38χρονου Αριστοτέλη Γκούμα, ο οποίος δολοφονήθηκε γιατί μιλούσε Ελληνικά, οι άγνωστοι που επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα, το απόγευμα της Τετάρτης.
Στο σημείο έφτασαν άνδρες της αλβανικής αστυνομίας, οι οποίοι περισυνέλεξαν τους κάλυκες.
Η κατάσταση στη Χιμάρα είναι τεταμένη ενώ πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από το σπίτι του Αριστοτέλη Γκούμα.
Πηγή: ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 89,2 - Πυροβολισμοί έξω από το σπίτι του Αριστοτέλη Γκούμα στην Χιμάρα Αλβανίας! -



Με ιδιαίτερη προσοχή και ανησυχία παρακολουθεί η Αθήνα την έξαρση του εθνικισμού στην Αλβανία μετά τον πρόσφατο θάνατο του 35χρονου έλληνα ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα από Αλβανούς επειδή μιλούσε ελληνικά. Ο δράστης της δολοφονίας, ο Ιλίρ Μούκα, κρίθηκε προφυλακιστέος έπειτα από την απαγγελία της κατηγορίας για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ωστόσο η ατμόσφαιρα στους κόλπους της Ομογένειας είναι τεταμένη και δεν λείπει ο προβληματισμός ότι ίσως ακολουθήσουν και άλλα τέτοια περιστατικά.
Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τη συμπεριφορά της αλβανικής κυβέρνησης του Σαλί Μπερίσα αλλά και των χαμηλότερων επιπέδων της διοίκησης έναντι της ελληνικής μειονότητας. Παρά την καταδίκη του τραγικού περιστατικού απ΄ όλες τις πολιτικές δυνάμεις, έστω και καθυστερημένα, υπάρχει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μια σειρά λόγων που μπορούν να εξηγήσουν την εθνικιστική και ανθελληνική υστερία στην Αλβανία.
Αυτή ευνοείται κατ΄ αρχάς από την τρέχουσα πολιτική συγκυρία στην Αλβανία. Οι εργασίες στο Κοινοβούλιο της χώρας έχουν τελματώσει έπειτα από την άρνηση των Σοσιαλιστών να συνεργαστούν σε σειρά θεμάτων. Μπορεί να σταμάτησε το μποϊκοτάζ των Σοσιαλιστών, αλλά η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί. Σε αυτό το περιβάλλον, εξηγούν αρμόδιοι διπλωματικοί κύκλοι, αυξάνεται η επιρροή εθνικιστικών κομμάτων, όπως αυτά τα οποία υποστηρίζουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις των Τσάμηδων εις βάρος της Ελλάδας.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο τέτοια κόμματα, το ένα εκ των οποίων διαθέτει δύο έδρες στο Κοινοβούλιο.
Με την κυβέρνηση να διαθέτει ισχνότατη πλειοψηφία, η υποστήριξη αυτών των κομμάτων αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Πόσω μάλλον που στις αρχές του 2011 επίκεινται και τοπικές εκλογές στην Αλβανία και οι διαφορές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων είναι πολύ μικρές.
Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης στην Αλβανία καλλιεργούν συστηματικά ένα ανθελληνικό κλίμα, επιτιθέμενα ακόμη και εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ο οποίος επιδίδεται κατά κόρον σε μετριοπαθείς δηλώσεις για να ηρεμήσει τα πνεύματα.
Η Αθήνα εκτιμά ότι το ανέβασμα των τόνων δεν ευνοεί τα ελληνικά συμφέροντα. «Εχουμε περισσότερα να χάσουμε παρά να κερδίσουμε» σημειώνουν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές.
Αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα με την εμπλοκή στην επικύρωση της διμερούς συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί αλλαγές στην ουσία της συμφωνίας και επιδιώκει μέσω επαφών με το Δημοκρατικό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα να προωθήσει την επικύρωση.
Αναμένεται μάλιστα η αλλαγή της σύνθεσης του Συνταγματικού Δικαστηρίου- κάτι που ίσως σημάνει την επιστροφή της συμφωνίας εκεί για επανεξέταση.
http://thesprotia-news.blogspot.com/2010/08/blog-post_4619.html





Αλβανοί στην Κακομιά Αγίων Σαράντα
Καταπατούν περιουσίες Ελλήνων χτίζοντας ολόκληρο χωριό!
Συλλήψεις πέντε Β/Ηπειρωτών επειδή αντέδρασαν στην παρανομία
Ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από τη δολοφονία στη Χιμάρα του 37χρονου Έλληνα Αριστοτέλη Γκούμα, νέο περιστατικό σε βάρος του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου σημειώθηκε στους διπλανούς Αγίους Σαράντα.
Συνελήφθησαν πέντε άτομα, και αναμένονται και άλλες συλλήψεις, στην Κακομιά των Αγίων Σαράντα, γιατί αντέδρασαν, για μια ακόμη φορά, στη δημιουργία τουριστικού χωριού μέσα στις ιδιοκτησίες των Ελλήνων.
Έτσι επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι ο κλοιός όλο και σφίγγει γύρω από τους Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι, διχασμένοι, όπως είναι, δεν αντιδρούν αποφασιστικά και ουσιαστικά στις προκλήσεις.
ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΜΠΕΡΙΣΑ;
Συγκεκριμένα Βορειοηπειρώτες κάτοικοι του χωριού Νίβιτσας, μπήκαν στο εργοτάξιο της εταιρίας που χτίζει το χωριό και στην οποία, όπως λέγεται συμμετέχει η κόρη του Αλβανού Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, και προκάλεσαν σε μηχανήματα και κτίρια υλικές ζημιές.
Να σημειωθεί ότι οι Βορειοηπειρώτες κάτοικοι της Νίβιτσας, επί τρεις ολόκληρους μήνες έκαναν διαμαρτυρία έξω από την περιφραγμένη έκταση, για να μην επιτρέψουν στην «ανώνυμη» εταιρία, που έχει τη συμπαράσταση του αλβανικού κράτους, να χτίσει πάνω στις δικές τους περιουσίες.
Τόσο η παλιά κυβέρνηση Νάνο, όσο και η σημερινή κυβέρνηση Μπερίσα, είχαν υποσχεθεί προεκλογικά, αναγνωρίζοντας πως η γη ανήκει στους Νιβιτσιώτες, ότι θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος.
Μόλις ήρθαν στην εξουσία, ξέχασαν τις υποσχέσεις και έστειλαν αστυνομικές δυνάμεις για να προστατέψουν τους καταπατητές εκατοντάδων στρεμμάτων στην Κακομιά.
ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΩΣΤΑΡΙ…
Εδώ και δέκα χρόνια οι Κωσταρίτες αγωνίζονται για να διασώσουν τις περιουσίες τους.
Σε πρόσφατη συγκέντρωσή τους αποφάσισαν:
• Να σταλεί μια επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας, Σαλί Μπερίσα, υπενθυμίζοντάς του την υπόσχεση που έδωσε στο Δέλβινο.
• Να συγκροτηθεί επιτροπή, για να συγκεντρώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία και χάρτες τους χωριού, ώστε να συνεχιστεί η υπόθεση δικαστικά.
• Να προβούν σε κοινωνικές και πολιτικές ενέργειες, μέχρι σε διαδηλώσεις και μπλοκάρισμα της εθνικής οδού, αν δεν φέρουν αποτελέσματα οι νόμιμες προσπάθειές τους.
http://www.proinoslogos.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=477&catid=34