Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Βουλγαρία. "Ναι" στον αγωγό.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
«Ναι» στον αγωγό «South Stream»
ΣΟΦΙΑ.-- Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε χτες πως επιλύθηκαν οι όποιες διαφορές είχε η χώρα του με τη Ρωσία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα στη Βουλγαρία και στη συνέχεια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Υστερα από συνομιλίες που είχε χτες με τον πρώτο αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Βίκτορ Ζούμπκοφ, ο Μπορίσοφ δήλωσε πως την Πέμπτη, ειδικοί εμπειρογνώμονες θα καταλήξουν στις τελικές λεπτομέρειες του οδικού χάρτη των αγωγών, που αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2015. Ο αγωγός, μήκους 900 χιλιομέτρων, αναμένεται να μεταφέρει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Πάντως, ο Ζούμπκοφ υποστήριξε πως «θα καταστήσουμε το συγκεκριμένο έργο κερδοφόρο και για τις δύο χώρες», ενώ προηγούμενα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τη ρωσική πλευρά διευκρινίσεις σχετικά με το κόστος κατασκευής του σταθμού, την τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται και από τους αποδέκτες του προϊόντος, σε διάστημα επταετίας.
Υπενθυμίζεται πως λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας το περασμένο καλοκαίρι, ο Μπορίσοφ είχε ανακοινώσει πως σταματάει ορισμένα ενεργειακά προγράμματα με τη Ρωσία. Τον Ιούνιο ανακοίνωσε πως η χώρα του αποχωρεί από το σχέδιο κατασκευής αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης επικαλούμενος ελλείψεις σε χρηματοδοτήσεις, αργότερα όμως μίλησε για παρανόηση και αναφέρθηκε απλά σε περιβαλλοντικές ανησυχίες.
ριζοσπαστης