Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Ο Μεγάλος Αδελφός στα αιγοπρόβατα

Ο Μεγάλος Αδελφός του Όργουελ, είναι εδώ, και παραμονεύει τις ζωές μας!!!
Μικροτσίπ στα αιγοπρόβατα
Τα ζώα μόλις γεννηθούν θα καταπίνουν έναν ηλεκτρονικό σβόλο, στον οποίο θα είναι αποθηκευμένα τα στοιχεία της ταυτότητάς τους, ενώ άλλα θα προστίθενται καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους
Εναν "ηλεκτρονικό σβόλο" που περιέχει μικροτσίπ θα καταπίνουν τα αιγοπρόβατα μόλις γεννηθούν και θα τα ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή μέχρι τη σφαγή. (Τον οποίο οβολό, μπορεί να τον φάει και κάποιος ανθρωπος, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία του, εκτός των άλλων, όπως της παρακολούθησης). Μόλις ο σβόλος μπει με την τροφή στο ζώο -σε ηλικία μικρότερη των 6 μηνών- θα απελευθερώνει μικροτσίπ, στο οποίο είναι αποθηκευμένα τα στοιχεία της ταυτότητάς του, πού και πότε γεννήθηκε, σε ποια φάρμα, σε ποια περιοχή, ενώ στην πορεία θα προστίθενται πληροφορίες για τυχόν ασθένειες που θα περάσει, την αναπαραγωγική του δραστηριότητα κ.λ.π.
Μέχρι το τέλος το χρόνου όλα τα κοπάδια πρέπει με απαίτηση της Ε.Ε. να σημανθούν ηλεκτρονικά, διαφορετικά οι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να χάσουν τις κοινοτικές ενισχύσεις. Οι τελευταίοι όμως ζητούν από την πολιτεία να πληρώσει αυτή το κόστος για την αγορά των ηλεκτρονικών σβόλων, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν πως τα ενώτια στο αυτί είναι αρκετά και δεν χρειάζεται επιπλέον σήμανση.
Με πρόσφατή εγκύκλιό του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει τις νομαρχίες πως η ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Σύμφωνα με τη σχετική κοινοτική οδηγία, αυτό έπρεπε να είχε γίνει ήδη μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2010, αλλά αρκετές χώρες δεν προχώρησαν τη διαδικασία και το μέτρο ατόνησε. Η ΕΕ όμως επανήλθε και καλεί τους κτηνοτρόφους -μέσω των νομαρχιών- να προμηθευτούν άμεσα τους ηλεκτρονικούς σβόλους.
Εγκύκλιος
Μάλιστα, η εγκύκλιος τονίζει ότι η σήμανση πρέπει να εφαρμοστεί υποχρεωτικά για όλα τα ζώα που γεννήθηκαν μετά την 1/1/2010 (ενώ δεν είναι υποχρεωτική για όσα γεννήθηκαν μέχρι τις 31/12/2009) και σημειώνει πως όσοι δεν συμμορφωθούν κινδυνεύουν με κυρώσεις, όπως περικοπή των επιδοτήσεων, των εξισωτικών αποζημιώσεων, ακόμη και απαγόρευση σφαγής του ζώου.
"Το κόστος της σήμανσης είναι δυσβάσταχτο για τον κτηνοτρόφο, αφού κάθε σβόλος στοιχίζει περίπου 6 ευρώ, ενώ επιπλέον πρέπει ο κτηνοτρόφος να προμηθευτεί τη συσκευή ανάγνωσης και φόρτωσης δεδομένων (σκάνερ) και τον πομποδέκτη. Πρέπει να αναλάβει η πολιτεία το κόστος, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης", είπε στο "Εθνος" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας, Μιχάλης Τζιότζιος.
Αντίθετη ωστόσο με την ηλεκτρονική σήμανση είναι η Πανελλήνια Ενωση Κτηνοτρόφων. Ο πρόεδρός της, Δημήτρης Καμπούρης, υποστηρίζει πως "η σήμανση με τα ενώτια (σ.σ. σκουλαρίκι στο αυτί) είναι αρκετή και διασφαλίζει το ζώο, ενώ προστατεύει και τον καταναλωτή".
Πληροφορίες από την ΕΕ αναφέρουν ότι η ηλεκτρονική σήμανση των αιγοπροβάτων θα είναι υποχρεωτική από τις αρχές του 2011 και δεν θα δοθεί καμία επιπλέον παράταση.
http://thesprotia-news.blogspot.com/2010/06/blog-post_1218.html