Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Οριστικά τρεις Δήμοι στο Νομό Θεσπρωτίας

Οριστικά τρεις Δήμοι στο Νομό Θσπρωτίας
Στο σενάριο των 3 Δήμων για το Νομό Θεσπρωτίας, όπως άλλωστε προέβλεπε και η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταλήγει το Υπουργείο Εσωτερικών, έχοντας όπως φαίνεται «μετρήσει»...το σφυγμό που υπάρχει απέναντι στο ενδεχόμενο αυτό και έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την καλύτερη λύση για τον νομό. Σε αυτό βέβαια μέτρησε και η γνώμη τοπικών παραγόντων που θεωρούν ότι η Θεσπρωτία συνάδει με τη δημιουργία τριών Δήμων και βάση πληθυσμού, αλλά και βάση γεωγραφικών κριτηρίων. Αυτό τουλάχιστον, όπως δείχνουν τα πράγματα, επεδίωκαν και οι περισσότεροι των φορέων του Νομού.
Η εξέλιξη αυτή, που δεν είναι ακριβώς τέτοια, από τη στιγμή που δεν αλλάζει κάτι σε όσα έχουμε από την αρχή γράψει, φαίνεται να κλειδώνει, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό για τη Θεσπρωτία του... «Καλλικράτη» και μένει να επιβεβαιωθεί από τις επίσημες ανακοινώσεις, οι οποίες δεν θα αργήσουν και πολύ να έρθουν.
Μάλιστα, το απόγευμα της Πέμπτης, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Ραγκούση, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ...βλέπουν ότι οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον προσεχή Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθούν με μια Θεσπρωτία των τριών Δήμων.
Πως διαμορφώνονται οι Δήμοι στο Νομό
Σε ρεπορτάζ προ ημερών μιλούσαμε για πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών που συνηγορούσε στη δημιουργία τριών Δήμων για τη Θεσπρωτία, αυτή τη στιγμή μπορούμε να μιλάμε για ειλημμένη (εκτός είπαμε εξαιρετικού απροόπτου) απόφαση.
1ος Δήμος αυτός της Ηγουμενίτσας, που προκύπτει από συγχώνευση των πρώην Δήμων Ηγουμενίτσας, Μαργαριτίου, Παραποτάμου, Συβότων και Κοινότητας Πέρδικας.
2Ος Δήμος αυτός των Φιλιατών, που προκύπτει από συγχώνευση Σαγιάδας και Φιλιατών και
3ος Δήμος, ο Δήμος Παραμυθιάς, με συγχώνευση Παραμυθιάς, Αχέροντα και Κοινότητας Σουλίου.
Μένουν σενάρια
Από την πρώτη στιγμή η «Θεσπρωτική» είχε γράψει για τη δημιουργία τριών Δήμων στο Νομό Θεσπρωτίας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και οι εναλλακτικές λύσεις, μέχρι το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως φαίνεται, να καταλήγει στους τρεις.
Ένα πρώτο σενάριο, το οποίο είχε βρει υπέρμαχους στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚ του Νομού, ήταν αυτό που μιλούσε για έναν Δήμο σε όλο το Νομό. Θα επρόκειτο για ριζική αλλαγή, την οποία παραμένει άγνωστο αν και με ποιες αντιδράσεις θα δέχονταν τοπικοί φορείς και κάτοικοι του Νομού. Σταθμίζοντας το Υπουργείο τα δεδομένα, το απέκλεισε.
Ένα δεύτερο σενάριο, ήταν αυτό της δημιουργίας και τετάρτου Δήμου. Του παραλιακού, όπου θα συμμετείχαν τα Σύβοτα, η Πέρδικα, το Μαργαρίτι και σύμφωνα με κάποιους και η Πάργα, ως όμορος Δήμος, διαφορετικού όμως Νομού.
Στα χαρτιά όμως μένει και η συγκεκριμένη πρόταση, αφού προφανώς δεν βρήκε μεγάλη ανταπόκριση. Όχι ότι δεν θα το ήθελαν αρκετοί, αλλά φαίνεται πως ήταν περισσότεροι οι...θέλοντες τρεις Δήμους, για πολλούς λόγους.
Αγώνα έκαναν και οι φορείς της Κοινότητας Σουλίου, με ψηφίσματα, επιστολές προς κυβέρνηση και Υπουργείο Εσωτερικών, δελτία στον τύπο, ώστε να παραμείνει αυτόνομη η Κοινότητα και να μην οδηγηθεί στον...αφανισμό, όπως λεγόταν, αλλά και αυτό το «θέλω», με βάση τα δεδομένα, δεν θα γίνει πράξη.
Υπήρξαν και κάποιες φήμες που ήθελαν τον νυν Δήμο Παραποτάμου να συγχωνεύεται με το Δήμο Φιλιατών, όπως και το νυν Δήμο Μαργαριτίου να...πηγαίνει Παραμυθιά, αλλά αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν και δεν υπάρξει κάποια τεράστια αλλαγή πλεύσης της τελευταίας στιγμής, αυτά θα παραμείνουν φήμες.
e-igoumenitsa apo neoiagones