Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

३ οι δήμοι με τον Καλλικράτη στη Θεσπρωτία

17 ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ 3 ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ
Δεκαεπτά (από 76 σήμερα) θα είναι οι νέοι Δήμοι στην Ήπειρο, βάσει του σχεδίου «Καλλικράτης», που προωθείται τις επόμενες ημέρες από την κυβέρνηση.
Έτσι έρχονται τα πάνω-κάτω και στον αυτοδιοικητικό χάρτη της Ηπείρου.
Οι πληροφορίες του «Τύπου της Κυριακής» θέλουν πανελλαδικά να προκύπτουν, σε πρώτη φάση, 366 Δήμοι.
Αυτή θα είναι η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής, η οποία θα δοθεί στους δημάρχους προς συζήτηση. Θα συγκληθούν οι τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων, θα επεξεργαστούν τις προτάσεις και στη συνέχεια θα κληθούν να αποφασίσουν. Οι αντιπροτάσεις θα δοθούν εκ νέου στην κυβέρνηση, θα ληφθούν υπόψη και ανανεωμένο το πρόγραμμα Καλλικράτης θα έρθει στη Βουλή ως προσχέδιο νόμου. Θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και, μετά τις νέες διορθώσεις θα έρθει στην ολομέλεια του Σώματος.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Στο Νομό Θεσπρωτίας οι ΟΤΑ από 10 που ήταν, μένουν 3.
• Ο Δήμος Ηγουμενίτσας ενώνεται με το Δήμο Συβότων, το Δήμο Μαργαριτίου, το Δήμο Παραποτάμου και την Κοινότητα Πέρδικας.
• Ο Δήμος Φιλιατών με το Δήμο Σαγιάδας.
• Ο Δήμος Παραμυθιάς με το Δήμο Αχέροντα και την Κοινότητα Σουλίου.
ΑΝΟΙΧΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Παραμένουν, ωστόσο, ανοιχτά ορισμένα ζητήματα. Όπως είναι οι έδρες των Δήμων και τα οικονομικά τους. Μάλιστα αυτά τα δύο ζητήματα κυριάρχησαν και στις συζητήσεις στα χωριά κατά την περίοδο του Πάσχα. Φαίνεται πως τα ονόματα των νέων Δήμων έχουν προαποφασιστεί, ενώ για τις έδρες μάλλον θα αποφανθούν οι τοπικές Δημοτικές αρχές.
ΛΙΓΟΣΤΕΥΟΥΝ ΤΑ 4 ΔΙΣ.
Είναι γεγονός ότι τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της χώρας δίνουν ένα εξαιρετικό άλλοθι στην κυβέρνηση να προχωρήσει τον Καλλικράτη με μειωμένη …προίκα. Τα 4 δισ. ευρώ που αρχικά ανακοινώθηκαν βαίνουν συνεχώς μειούμενα, ενώ επιμερίζονται όλο και περισσότερο στο βάθος της τετραετίας.
Οι αυτοδιοικητικοί γνωρίζουν καλά ότι χωρίς τη σωστή προετοιμασία το σχέδιο θα αποτύχει. Όπς λέει ο δήμαρχος Τρικκαίων Μιχάλης Ταμήλος «η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει αρκετά χρήματα από το συμμάζεμα. Όμως δεν πρέπει επʼ ουδενί να είναι αυτός ο στόχος της προσπάθειας. Όλοι περιμέναμε να εξορθολογιστεί ο τρόπος λειτουργίας των ΟΤΑ προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν με αναπτυξιακά κριτήρια. Εάν η προσπάθεια αποτύχει, η Αυτοδιοίκηση θα έχει χάσει το μεγάλο στοίχημα!».

proinoslogos