Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Πληρώνουν λόγω Εθνικής Οδού!!!!

 
Πληρώνουν λόγω Εθνικής Οδού!!!
Τον τελευταίο καιρό αρκετές επιχειρήσεις που βρίσκονται επί των εθνικών οδών του νομού έλαβαν από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) Α.Ε. ειδοποιητήρια με τα οποία ζητείται η καταβολή εκ μέρους τους αποζημιώσεων για αυθαίρετη χρήση απαλλοτριωμένης έκτασης του Δημοσίου για τα έτη 2007 και 2008.
Οι περισσότεροι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες σάστισαν με αυτά τα ειδοποιητήρια, καθώς ουδέποτε είχε υποπέσει στην αντίληψή τους ότι χρωστούν στο Δημόσιο ποσά για τις εθνικές οδούς.
Το ίδιο σάστισμα ένιωσε και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, το οποίο ενημερώθηκε από μέλη του για αυτά τα ειδοποιητήρια και το οποίο διερευνά την υπόθεση.
«Ξέρω ότι νοίκιασα ένα μαγαζί πριν από δύο χρόνια και ότι κανείς δεν μου είπε ότι πρέπει να πληρώνω μίσθωμα για τη χρήση της εθνικής οδού. Πολύ φοβάμαι ότι το ΤΕΟ μάς έχει μπερδέψει με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και συνεργεία που έχουν την υποχρέωση να προχωρούν σε κυκλοφοριακές συνδέσεις» τονίζει ο Μιχάλης Παπαγεωργίου, ο οποίος διατηρεί επιχείρηση επί της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Αθηνών.
Η διοίκηση του ΤΕΟ, από την πλευρά της, διαβεβαιώνει ότι δεν έχει μπερδέψει κανέναν. Απλώς, αποφάσισε να εφαρμόσει σχετικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί εδώ και χρόνια και με τους οποίους επιχειρείται να μπει μια τάξη στους εθνικούς δρόμους για λόγους οδικής ασφάλειας. Ο νόμος 2398/2001 προβλέπει την υποχρέωση όσων χρησιμοποιούν ή αποκομίζουν έσοδα από τις εθνικές οδούς, να έχουν άδεια κυκλοφοριακής σύνδεσης ή σύμβαση μίσθωσης με το ΤΕΟ. Στην ουσία, δηλαδή οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δίνουν νοίκια… στις εθνικές οδούς. Αυτό ισχύει για όσες επιχειρηματικές ή εμπορικές δραστηριότητες αναπτύσσονται σε εθνικούς δρόμους εκτός σχεδίου πόλης (οι εντός σχεδίου δεν έχουν ανάλογες υποχρεώσεις).
Όσον αφορά την άδεια κυκλοφοριακής σύνδεσης, αυτή δίνεται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Ελέγχου Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ). Την άδεια αυτή πρέπει να την παίρνουν επιχειρήσεις όπως αυτοκινητοβιομηχανίες, ξενοδοχεία, βενζινάδικα και υπεραγορές, όπου δηλαδή υπάρχει συχνή είσοδος και έξοδος αυτοκινήτων, και είναι απαραίτητη για την έκδοση της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης.
Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε η διεύθυνση της ΔΕΣΕ Περιφέρειας Ηπείρου, οι επιχειρήσεις αυτές καταβάλλουν κάθε χρόνο αρκετά σημαντικά μισθώματα, μέχρι και 4.000 ευρώ, για τη χρήση της εθνικής οδού. Όλες οι άλλες επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων θεωρείται ότι δεν προκαλεί αύξηση του φόρτου κυκλοφορίας των οδών, θα πρέπει να υπογράφουν σχετική σύμβαση με το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας, βάσει της οποίας ορίζεται ένα ετήσιο μίσθωμα, σχετικά μικρό (κατά μέσο όρο γύρω στα 100 ευρώ).
Όπως φαίνεται όμως, αρκετά καταστήματα άνοιξαν χωρίς να απευθυνθούν στο ΤΕΟ, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια έκανε ελέγχους σε όλους τους εθνικούς δρόμους της χώρας. Έτσι, λοιπόν, τώρα ζητείται από όσους έχουν παρατυπήσει είτε από άγνοια είτε όχι, να πληρώσουν αποζημιώσεις για δύο χρόνια. Οι αποζημιώσεις αυτές δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές –προσεγγίζουν ετησίως τα 200 ευρώ, αλλά σίγουρα αποτελεί ένα κόστος για επιχειρήσεις που δεν ήταν προετοιμασμένες για αυτά τα έξοδα, ιδίως εν μέσω κρίσης. Παράλληλα δε, τους δίνεται η ευκαιρία να νομιμοποιήσουν την πρόσβαση στο μαγαζί τους.
Σημειωτέον ότι για τη νομιμοποίηση υπάρχουν κάποιοι όροι, όπως ασφαλτοστρωμένη (και όχι χαλικοστρωμένη) πρόσβαση και απόσταση τουλάχιστον έξι μέτρων της επιχείρησής τους από τον εθνικό δρόμο για την αποφυγή ατυχημάτων όταν κάποιος εισέρχεται ή εξέρχεται από την επιχείρηση.
Ήδη αρκετοί επιχειρηματίες, με το που έλαβαν τα ειδοποιητήρια από το ΤΕΟ, απευθύνθηκαν στη ΔΕΣΕ, η οποία είναι και αρμόδια για την έγκριση των κυκλοφοριακών συνδέσεων.
epirusgate.blogspot