Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Απεργία της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου

 
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μυριόστομο μήνυμα αντίστασης στην απεργία της 10 Φλεβάρη
Πολλές πορείες κατέληξαν στα μπλόκα των αγροτών
Μαζικές σε όγκο και δυναμικές σε παλμό ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Στην Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων. Τα πλοία της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας έδεσαν στο λιμάνι και η πορεία του ΠΑΜΕ κατέληξε μπροστά από το ξενοδοχείου «CORFU PALACE», όπου και πραγματοποιήθηκε συμβολική ωριαία κατάληψη, αντιδρώντας στις πρόσφατες απολύσεις 8 εργαζομένων από την εργοδοσία του παραπάνω ομίλου
Στα Γιάννενα, από νωρίς το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης στη Βιομηχανική Ζώνη, σε γιαπιά αλλά και σε φαρμακαποθήκες. Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο δημαρχείο, οι εργαζόμενοι με stage μπήκαν επικεφαλής της πορείας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Σημαντική ήταν η παρουσία οικονομικών μεταναστών και εργαζομένων από τον κατασκευαστικό κλάδο, από το Φάρμακο και βιομηχανικών εργατών όπως από το εργοστάσιο ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ.
Στο Αγρίνιο, στη συγκέντρωση της πλατείας Δημοκρατίας, κατέφτασαν με πορεία έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι που νωρίτερα είχαν κάνει προσυγκέντρωση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα - απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου για κλείσιμο των καταστημάτων. Διαδήλωσαν από κοινού με τους αγρότες του μπλόκου της Ερμίτσας, που κατέφθασαν με αγροτικά μηχανήματα ενάντια στην κοινή αντιλαϊκή επίθεση. Η πορεία κατέληξε στα δικαστήρια της πόλης, όπου εκδικάζονταν τα ασφαλιστικά μέτρα των εκδοροσφαγέων για το ξεπούλημα των σφαγείων από την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου σε ιδιώτη. Στη συνέχεια, με αυτοκίνητα ένας σημαντικός αριθμός των απεργών έφθασε στο αγροτικό μπλόκο της Ερμίτσας για να δηλώσει τη στήριξη στον αγώνα των αγροτών, την ανάγκη ενιαίας πάλης απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια.
Στην Ηγουμενίτσα, η αγορά της πόλης «νέκρωσε» και έγινε κατάληψη το πρωί από εργαζόμενους στο ΙΚΑ. Σε Λευκάδα και Αρτα, επίσης, η συμμετοχή των εργαζομένων στα απεργιακά συλλαλητήρια ήταν αυξημένη, όπως και σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο. Τη σκυτάλη των απεργιακών κινητοποιήσεων άνοιξε στις 9 Φλεβάρη (λόγω τοπικής αργίας στις 10) η Πρέβεζα με ένα δυναμικό συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετείχαν και οι αγροτοκτηνοτρόφοι από το μπλόκο στο Λούρο.
Ριζοσπάστης




Πώς είδε ο Τύπος την απεργία του ΠΑΜΕ
Για την πλειοψηφία των αστικών Μέσων, οι χιλιάδες απεργοί και οι περισσότερες από 60 συγκεντρώσεις δεν υπήρξαν ποτέ!
Επιβεβαιώνοντας την επιτυχία της κινητοποίησης, τα αστικά ΜΜΕ έθαψαν καθολικά ή μερικά την προχτεσινή απεργία των ταξικών δυνάμεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πλειοψηφία των έντυπων Μέσων απουσίαζε κάθε αναφορά ή παρουσιαζόταν διαστρεβλωμένη η απεργιακή μάχη που με αποφασιστικότητα και επιθετικά αιτήματα έδωσαν χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι σε όλη τη χώρα, μαζί με αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες.
Για τις εφημερίδες «Τα Νέα», «Ελευθεροτυπία», «Το Βήμα» και «Ελεύθερος Τύπος» οι χιλιάδες απεργοί με τα αιτήματα του ΠΑΜΕ δεν υπήρξαν ποτέ.
Με μια φωτογραφία από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, την οποία συνόδευε η λεζάντα: «Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή απεργία ξεπέρασε το 75%» το «Εθνος» προσπάθησε με προκλητικό τρόπο να θολώσει τα νερά και να παραπληροφορήσει τους αναγνώστες του. Στα «ψιλά» του σχετικού ρεπορτάζ η εφημερίδα έγραφε ότι «χωριστή συγκέντρωση στο Σύνταγμα και συλλαλητήρια σε άλλες 64 πόλεις πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ». Διεκπεραιωτική ήταν η αναφορά της εφημερίδας στην απεργιακή μάχη στον Πειραιά, όπου αναφέρονταν τα ναυτεργατικά σωματεία που είχαν πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία.
Το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» αναφέρεται στην προχτεσινή απεργία ως απεργία των δημοσίων υπαλλήλων και καταγράφει απλά ότι «πραγματοποιήθηκαν δυο μεγάλες διαδηλώσεις, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ».
Τα ρέστα της δίνει η «Αυγή», ξερνώντας χολή σε βάρος της απεργίας των ταξικών δυνάμεων και του ΚΚΕ. Από το ρεπορτάζ απουσιάζει παντελώς η οποιαδήποτε αναφορά στο ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία, πλην μιας ...αράδας στην ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ένα εμετικό σχόλιο στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας, που δείχνει το μένος για τους ριζοσπαστικούς αγώνες των εργαζομένων και την πολιτική πρωτοπορία τους.
Ριζοσπάστης


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ - ΕΕΔΔΑ - ΕΕΔΥΕ
Εμπρακτη αλληλεγγύη
Το ΠΑΜΕ, ως μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), απευθύνει κάλεσμα προς τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία και όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν και να στηρίξουν τις προσπάθειές της για έμπρακτη στήριξη και αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο λαό της Αϊτής. Ο ειδικός τραπεζικός λογαριασμός που έχει ανοίξει η ΠΣΟ για το σκοπό αυτό είναι:
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αριθμός λογαριασμού 146/761816 - 63
Τενές Χαράλαμπος
Σιούλα Ρουδάμα
Πέρρος Γεώργιος
Σε συλλογική θεατρική «εξόρμηση» καλεί η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ, στις 17 Φλεβάρη, ώστε να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ», που ανεβαίνει στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», στις 8 μ.μ.
Τα έσοδα από την παράσταση θα διατεθούν, μέσω της ΠΣΟ (Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία), στο Λαό της Αϊτής.
Η τιμή των προσκλήσεων, που διατίθενται από τα γραφεία του ΠΑΜΕ, είναι 15 ευρώ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 3301.842, 210 3301.847, 210 3833.786
Η ΕΕΔΔΑ και ΕΕΔΥΕ
Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) επίσης έχουν ανοίξει λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα 116/296074-55.
Τα χρήματα θα σταλούν στην Οργάνωση Αϊτινών Γυναικών σε συντονισμό με το Περιφερειακό Γραφείο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) στην Κούβα και την Ομοσπονδία Γυναικών Κούβας (FMC). Το πρόβλημα της Αϊτής, σημειώνουν, δεν είναι μόνο πρόβλημα φυσικής καταστροφής. Πρώτα και κύρια είναι πρόβλημα υπανάπτυξης, αποτέλεσμα αιώνων ιμπεριαλιστικής κατοχής και εκμετάλλευσης.