Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Χ. Κατσούρας - Πέρδικα - Σύβοτα, και οι αγωγοί φυσικού αερίου....

Χ. Κατσούρας - Πέρδικα - Σύβοτα, και οι αγωγοί φυσικού αερίου......
Στο πλευρό της Κίνησης Πολιτών Δήμου Συβότων-Κοινότητας Πέρδικας βρίσκεται ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Κατσούρας, όπως είχε δεσμευτεί και προεκλογικά. Η Κίνηση Πολιτών αγωνίζεται να μην εγκατασταθούν αγωγοί φυσικού αερίου εντός των διοικητικών ορίων των περιοχών αυτών. Το τελευταίο διάστημα κινητοποιείται ξανά μετά τη φερόμενη ως νέα προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρίας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ. Οι πολίτες και ο κ. Κατσούρας συμφώνησαν να συναντηθούν άμεσα με τους υφυπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού Σπύρο Κουβέλη και Άντζελα Γκερέκου, αντίστοιχα. Η επόμενη κίνησή τους είναι να συναντηθούν με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη. Παράλληλα, ο βουλευτής δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει και αυτός σε ανάλογες δράσεις. Όσον αφορά την Κίνηση Πολιτών, αυτή θα επιδιώξει συνάντηση με την περιφερειάρχη Ηπείρου και θα συγκαλέσει λαϊκή συνέλευση με θέμα τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου. Σε ανακοίνωσή της, η Κίνηση αναφέρει ότι «θα συνεχίσει σταθερά τον αγώνα της εμμένοντας στις θέσεις της και στη θέληση της τοπικής κοινωνίας όπως αυτή εκφράστηκε με το δημοψήφισμα της 10ης Αυγούστου το 2008». Καλεί δε τους πολίτες σε εγρήγορση και επαγρύπνηση.Στις 10 Αυγούστου του 2008 η περιοχή είπε όχι στην κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου συμπίεσης-μέτρησης φυσικού αερίου. Ο ελληνοϊταλικός αγωγός φυσικού αερίου, βάσει της προμελέτης του έργου, καταλήγει στην Πέρδικα. Οι φορείς της περιοχής, αντιδρώντας στα σχέδια της ΔΕΠΑ, είχαν ζητήσει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις και διαδρομές καθώς και να βρεθούν άλλα σημεία για την εγκατάσταση της κοινότητας Πέρδικας, ακόμη και εκτός των ορίων της. Το βασικό επιχείρημά τους ήταν ότι η διέλευση του αγωγού και η μονάδα συμπίεσης από τη συγκεκριμένη περιοχή θα αλλοίωνε το τουριστικό της προφίλ και θα είχε σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα επιχειρήματα της ΔΕΠΑ δεν κατάφεραν ποτέ να πείσουν τους πολίτες. Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, το βασικό πρόβλημα που προκύπτει από τη μονάδα συμπίεσης φυσικού αερίου είναι η ηχορύπανση, το οποίο, όπως έχει υποστηρίξει, καλύπτεται με κατάλληλες μονώσεις στην εγκατάσταση. Όσο για τα οφέλη, η ΔΕΠΑ είχε αναφερθεί στην αναβάθμιση του στρατηγικού ρόλου της περιοχής και στη δυνατότητα της Ηπείρου να γίνει ένας ενεργειακός διάδρομος.

e-igoumenitsa





H ΔΕΠΑ και οι πολυεθνικές της ενέργειας επιμένουν «στον τόπο του εγκλήματος» :
«Στην Πέρδικα ο σταθμός συμπίεσης του φυσικού αερίου»
Η επιστήμη φαίνεται ότι σήκωσε τα χέρια και δεν μπορεί να βρεί άλλες λύσεις!
ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ !
Στα μέσα Νοέμβρη, επί των ημερών της νέας κυβέρνησης, κατατέθηκε από τη ΔΕΠΑ στο Υπουργείο με το βαρύγδουπο τίτλο (Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), η μελέτη για την διέλευση του Ιταλο-Ελληνο-Τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου και την εγκατάσταση του σταθμού συμπίεσης. Μια μελέτη που θα εξέταζε υποτίθεται εναλλακτικές θέσεις, μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων της Πέρδικας κύρια, αλλά και φορέων του Ν. Θεσπρωτίας. Και ω του θαύματος ! Οι πέντε εναλλακτικές θέσεις βρίσκονται πάλι στα παράλια της Πέρδικας, με προτεινόμενη μεταξύ αυτών την αρχικά προταθείσα: στη παραλία «Σοφάς» η προσαιγιάλωση του αγωγού και στη θέση «Καλύβια» ο Σταθμός Συμπίεσης.
Αποδεικνύεται πανηγυρικά τελικά ότι η χωροθέτηση του έργου έγινε με πολιτικές αποφάσεις και με βασικό κριτήριο, το μικρότερο κόστος και το μεγαλύτερο κέρδος για τον όμιλο πολυεθνικών-τραπεζών που βρίσκεται πίσω από το έργο. Οι μελέτες-όπως στην περίπτωση του Καλαμά και του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου-απετέλεσαν το «φύλλο συκής» για τη νομιμοποίηση προειλημμένων αποφάσεων. Πιέσεις για το έργο ασκεί και η ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς το ως έργο προτεραιότητας.
Επιβεβαιώνεται τελικά ότι πίσω από τα σχέδια αυτά βρίσκονται τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών της ενέργειας, που υποτάσσονται στις οδηγίες της EE για πλήρη ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα, που εμπλέκουν τη χώρα μας σε ανταγωνισμούς. Η διέλευση του αγωγού από τη χώρα μας θα αποτελέσει το προγεφύρωμα για τον πλήρη έλεγχο του ενεργειακού τομέα από τις πολυεθνικές της ενέργειας και για τα κερδοσκοπικά παιγνίδια τους σε βάρος των λαών, χωρίς να υπάρχουν τελικά οφέλη για το λαό και τη περιοχή, παρά τα όψιμα και εκ του πονηρού καθρεφτάκια που μοιράζει η ΔΕΠΑ σε ιθαγενείς (επιχείρηση διανομής φυσικού αερίου στην Ήπειρο). Mετά την κατασκευή ενός Διανομαρχιακού XYTA στην καρδιά της μεγαλύτερης κτηνοτροφικής περιοχής στο Kαρβουνάρι Παραμυθιάς, τη συνεχή υποβάθμιση του Kαλαμά, η εγκατάσταση Σταθμού Συμπίεσης Φυσικού Aερίου στην καταπράσινη παραλιακή ζώνη Πέρδικας-Συβότων, θα προκαλέσει την οικονομική καταστροφή της περιοχής, θα δώσει τη χαριστική βολή στη συνολική υποβάθμιση της Θεσπρωτίας, αφού θα πλήξει καίρια και ανεπανόρθωτα την τουριστική ανάπτυξη και τη γεωργική παραγωγή, που έχει ήδη δεχτεί τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της αντιαγροτικής πολιτικής της KAΠ και όλων των κυβερνήσεων.
Οι παιδαριώδεις ελιγμοί της ΔΕΠΑ δεν πρέπει και δεν μπορούν να ξεγελάσουν τους κατοίκους της Πέρδικας που τοποθετήθηκαν ήδη αρνητικά στη «νέα» πρόταση, που με παλαιότερες αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις και με δημοψήφισμα έχουν ήδη στείλει ηχηρά μηνύματα στην κυβέρνηση, τη ΔEΠA και στους ντόπιους κρυφούς υποστηριχτές, πως «ΔEN ΘA ΠEPAΣEI» το αντιλαϊκό σχέδιό τους και θα συναντήσουν ισχυρή τη λαϊκή αντίσταση. Από τώρα πρέπει να προετοιμάζομαστε, γιατί παρά τις ψεύτικες προεκλογικές υποσχέσεις και τις «ήξεις-αφίξεις» διατυπώσεις και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, θεωρεί το έργο «εθνικής σημασίας» και είναι όλοι τους ταγμένοι στο πλευρό της ΕΕ, της ΔΕΠΑ και μονοπωλίων της ενέργειας.
Ο αγώνας προβλέπεται δύσκολος, ο αντίπαλος φαντάζει ισχυρός, μπορεί όμως να αποδειχτεί «χάρτινος τίγρης». Αν ισχυροποιήσουμε το εσωτερικό μέτωπο, αν απομονώσουμε ανοιχτούς εχθρούς και ψεύτικους φίλους, αν ανοίξουμε τον αγώνα σε όλη τη Θεσπρωτία, με τον ενωτικό, δυναμικό και παρατεταμένο αγώνα μας μπορούμε να τους σταματήσουμε.
• Όχι στην εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου στην Πέρδικα
• Όχι άλλη υποβάθμιση της Θεσπρωτίας.
• Ο αγώνας των κατοίκων της Πέρδικας είναι υπόθεση όλων μας.
• Κάτω η κυβερνητική πολιτική της ανεργίας, της φτώχιας, της εγκατάλειψης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Θεσπρωτία της αντίστασης και του αγώνα

perdika-thesprotia.blogspot