Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Ενώστε τη Μουργκάνα με την Εγναντία - Παύλος Μελάς

ΕΝΩΣΤΕ ΤΗ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΝΑΝΤΙΑ
Με αφορμή το σχόλιο για τις συνδέσεις της Εγνατίας του κ. Μιχάλη Παντούλα υπάρχει το παρακάτω σχόλιο δημοσιευμένο στην εφημερίδα "¨Τα ΝΕΑ της Επαρχίας Φιλιατών¨ φ. 104 Γενάρης 2007: Μπορεί να δείχνει ουτοπία. Ίσως πείτε πως υπάρχει πολύ φαντασία. Αλλά μία είναι η ουσία, κάτι πρέπει να γίνει και σύντομα- υπάρχει ακόμη η ευκαιρία. Είναι ένα έργο που μπορεί να δώσει ζωή σε όλη την επαρχία και σίγουρα θα μείνει στην ιστορία. Με την λογική πως η περιοχή της ευρύτερης Μουργκάνας είναι ξεκομμένη από τα μεγάλα και μικρά αστικά κέντρα μια αρτηρία που να την συνδέει άμεσα και καλά με τον οδικό αυτό άξονα θα έδινε άλλες διαστάσεις και προοπτικές στον ξεχασμένο τόπο μας και θα συμπαρέσυρε στην ανάπτυξη όλη την Επαρχία Φιλιατών αλλά και τον Δήμο Μολοσσών.Η πρόταση έχει αφορμή την αγάπη για το τόπο μας και την αγωνία από την ραγδαία εξάλειψη των κατοίκων των χωριών μας. Άλλωστε γιαυτό το λόγω συνενώθηκε το Σούλι με την Εγνατία, με πόρους από το πρόγραμμα Πίνδος. Από τους ίδιους πόρους θα πρέπει να ενωθεί και η Μουργκάνα παρά να σπαταλήσουν τα χρήματα σε…γεύματα εργασίας. Εμείς, πάνω στο λεπτομερέστατο Χάρτη του φίλου Μιχάλη Πασιάκου τραβήξαμε μια γραμμή(συγνώμη κ. Πασιάκο) από την Κερασιά ως την Λεπτοκαρυά, μακάρι το έργο να φτάσει μακρύτερα. Στην πορεία της εξυπηρετούνται κι αρκετά χωριά του Δήμου Μολοσσών. Ξεκινήστε.
από epirusgate.blogspot



Παύλος Μελάς
Είναι γνωστός ο Παύλος Μελάς, και ο Μακεδονικός αγώνας το 1904. Είναι γνωστό ότι έμενε στην Αθήνα, στην Κηφισιά στην οδό Τατοϊου 50.
Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι ότι η καταγωγή της οικογενειάς του ήταν από την Ήπειρο. Από τα Ιωάννινα.
Συγκεκριμένα, ο Παύλος Μελάς, ήταν αξιωματικός του ελληνικού στρατού, από τους οργανωτές του Μακεδονικού Αγώνα, που έπεσε σε σύγκρουση με ισχυρό τουρκικό απόσπασμα, το 1904.
Γεννήθηκε στη Μασσαλία της Γαλλίας τον Μάρτιο του 1870, απο τον Μιχάλη Μελά, ηπειρώτη έμπορο, και την Ελένη Βουτσινά, κόρη κεφαλλονίτη μεγαλεμπόρου από την Οδησσό. Το Σεπτέμβριο του 1886 μπήκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και αποφοίτησε το 1891 με το βαθμό ανθυπολοχαγού του πυροβολικού. Έγινε στέλεχος της μυστικής Εθνικής Εταιρείας, που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1894, που είχε σκοπό να ενώσει σε μια ενιαία μυστική οργάνωση ολόκληρο τον Ελληνισμό και να προωθήσει την εθνική προπαγάνδα και την οργάνωση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στις σκλαβωμένες ελληνικές περιοχές. Από το 1892, έχει παντρευθεί τη Ναταλία, κόρη του μακεδονικής καταγωγής πολιτευόμενου Στέφανου Δραγούμη, και αδελφή του Ίωνα Δραγούμη, υποπρόξενου στο ελληνικό προξενείο του Μοναστηρίου, λόγιου, ελληνολάτρη και πολιτικού, που ίδρυσε στη Μακεδονία τη μυστική οργάνωση των αλύτρωτων "Άμυνα".
Ο πατέρας του, Μιχάλης Μελάς, γεννήθηκε στη Σύρο το 1833 και πέθανε στην Αθήνα το 1897. Ήταν γιός του Γεωργίου Μελά. Ασχολήθηκε με το εμπόριο, και το 1984 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου αργότερα εξελέγη βουλευτής (1890) και δήμαρχος (1891).
Ο Γεώργιος Μελάς (Ιωάννινα 1785 - Κωνσταντινούπολη 1855) ήταν έμπορος και Φιλικός. Ακολούθησε τον πατέρα του Λέοντα στην Κωνσταντινούπολη, όπου μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον στενό του φίλο Εμμανουήλ Ξάνθο. Στη συνέχεια μύησε όλους τους υπαλλήλους των εκεί καταστημάτων του πατέρα του καθώς και τον ίδιο τον πατέρα του. Μετά τον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ και τον διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, εγκατέλειψε την πόλη με τη συζυγό του και τα τέσσερα παιδιά του, ενώ ολόκληρη η περιουσία του δημεύτηκε από τους Τούρκους. Το 1826 μετέβη στην Ελλάδα, όπου αργότερα ο Καποδίστριας τον διόρισε πρόεδρο του Εμποροδικείου Σύρου. Το 1839 επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του.