Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Την τιμητική τους έχουν οι Θεσπρωτικές παραλίες από κατοίκους της Βορειοδυτικής Ελλάδας

 
Την τιμητική τους οι Θεσπρωτικές παραλίες...
Επισκέπτες έρχονται για βουτιά από Γιάννενα, Γρεβενά, Κοζάνη....Η Εγνατία αποδίδει ήδη καρπούς. Στόχος πρέπει να' ναι να ξαναφέρουμε τους επισκέπτεςΜπορεί η Εγνατία Οδός να μην έχει ολοκληρωθεί, αφού παραμένουν προς αποπεράτωση κάποια μικρά αλλά όχι ασήμαντα τμήματα (Τύρια, η μισή γέφυρα Αράχθου και η Γέφυρα στο Μεγάλο Περιστέρι), αλλά αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο, όπως αποδεικνύεται, για Γιαννιώτες, κατοίκους της Κοζάνης, των Γρεβενών και άλλων περιοχών τις οποίες διασχίζει η Εγνατία, ώστε να έρθουν στη Θεσπρωτία με σκοπό να κάνουν το μπάνιο τους στις πανέμορφες παραλίες μας, συνδυάζοντάς το με καφέ, φαγητό και ότι άλλο επιθυμούν.
Σαββατοκύριακα αλλά και καθημερινές
Αν και διανύουμε ακόμη τον Ιούνιο, τα Σαββατοκύριακα επικρατεί πραγματικά το αδιαχώρητο στις παραλίες της περιοχής μας, αφού εκτός των Θεσπρωτών που κάνουν την παραλία δεύτερο τους σπίτι κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οικογένειες από την περιοχή των Ιωαννίνων αλλά και εκτός Ηπείρου, έρχονται για να περάσουν όμορφα, κάνοντας τη βουτιά τους, απαλλαγμένοι έστω για λίγες ώρες από τα προβλήματα και τις έγνοιες της καθημερινότητας. Το βασικότερο ρόλο για τις γεμάτες παραλίες, Ιούνιο μάλιστα μήνα, διαδραματίζει αναμφισβήτητα η... σχεδόν τελειωμένη Εγνατία Οδός, που και καλύτερες και πιο ασφαλείς συνθήκες οδήγησης προσφέρει, αλλά και εξοικονόμηση χρόνου, που όπως είναι γνωστό είναι πολύτιμος. Τα Σάββατα, αλλά κατά κύριο λόγο τις Κυριακές, θεωρείται πολύ δύσκολο να μπορέσει να βρει κανείς κάποια ξαπλώστρα στα beach bars, αφού αυτό είναι εφικτό να επιτευχθεί μόνο αν φτάσεις αρκετά νωρίς, τις πρωινές ώρες. Ωστόσο, αν και τα Σαββατοκύριακα όπως είναι φυσικό έχουν τη μερίδα του λέοντος σε κατάμεστες παραλίες, δεν μπορεί κανείς να έχει παράπονο και τις καθημερινές, που θεωρούνται ημέρες εργασίας, αφού κάθε Δευτέρα και Τετάρτη ιδιαίτερα, οπότε και παραμένουν κλειστά τα καταστήματα κατά τις απογευματινές ώρες, η κίνηση στις παραλίες είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, λαμβάνοντας υπόψιν πάντα και το ότι βρισκόμαστε ακόμη στον Ιούνιο.
Η παραλία του Δρεπάνου στην Ηγουμενίτσα, όπου φέτος λόγω και της αυξημένης κίνησης από τις αρχές του Ιουνίου, έχει την τιμητική της, ενώ για το λόγο αυτό για πρώτη φορά ίσως τα τελευταία χρόνια, από τις πρώτες ήδη ημέρες του μηνός που διανύουμε, άνοιξαν τα beach bars κατά μήκος της παραλίας, γεγονός που επίσης συμβάλλει στην προσέλκυση περισσοτέρων επισκεπτών.
Η Ηγουμενίτσα σαν πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας και κατάληξη της Εγνατίας Οδού, προσελκύει λόγω και Εγνατίας Έλληνες από ολόκληρη τη Βορειοδυτική χώρα, που επιθυμούν να κάνουν τη βουτιά τους και να πιουν τον καφέ τους σε μια από τις παραλίες της χώρας που τιμήθηκαν και εφέτος με τη γαλάζια σημαία, όπως είναι αυτή του Δρεπάνου. Η ίδια κατάσταση όμως επικρατεί και στις παραλίες των Συβότων (Μέγα Άμμος που επίσης τιμήθηκε με γαλάζια σημαία) και της Πέρδικας.
Τιμές αυξημένες, αλλά σε ικανοποιητικά επίπεδα
Οι τιμές που συναντά κανείς στα beach bars-καφετέριες των παραλιών μας, είναι λίγο αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, αλλά κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, εν συγκρίσει με το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα. Για παράδειγμα στο Δρέπανο, για να πιει κανείς τον καφέ του θα πληρώσει τρία ευρώ, ενώ 50 λεπτά θα πληρώσει το μπουκαλάκι με το νερό. Το τοστ και το σάντουιτς κυμαίνεται από 2,5 μέχρι και 4,5 ευρώ, ανάλογα με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Οι τιμές αυτές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως πολύ υψηλές, αλλά μία τετραμελής οικογένεια, συνυπολογίζοντας και τη βενζίνη, εφόσον διανύει μια χ απόσταση για να φτάσει στην παραλία, θα χρειαστεί ένα σημαντικό ποσό για να περάσει κάποιες ώρες της ημέρας σε παραλία της περιοχής μας.
Το ζητούμενο να ξανάρθουν
Μπορεί αυτή τη στιγμή να υπάρχει ικανοποίηση από την «κίνηση» στις παραλίες μας και γενικότερα στις πόλεις του Νομού, τηρουμένων των αναλογιών και της οικονομικής κρίσης και αισιοδοξία ενόψει Ιουλίου και Αυγούστου, όπου παραδοσιακά λόγω του ερχομού των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και του τουρισμού, τα πράγματα πάνε ακόμη καλύτερα, αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι η καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών, ώστε να ξαναφέρουμε στον τόπο μας, εκείνους που τώρα μας επισκέπτονται. Δε σημαίνει ότι η μείωση της απόστασης λόγω Εγνατίας Οδού θα φέρει από μόνη της την... ευημερία. Αν δεν προσφέρουμε και δεν παρέχουμε εκείνα που πρέπει, σύντομα θα χάσουμε εκείνα που αυτή τη στιγμή θεωρούμε κεκτημένα και δεδομένα και τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι. Η λογική «προσφέρω για να έχω» είναι αυτή που πρέπει να επικρατήσει στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας και προσδοκούν το κέρδος. Οι υψηλές τιμές, δεν έχουν παρά παροδικά αποτελέσματα, ενώ αυτό που ενδιαφέρει είναι η διάρκεια και πως θα την αποκτήσουμε. Αυτή είναι η λογική, που θα φέρει και τα αποτελέσματα που προσδοκούμε. Το λεγόμενο εύκολο κέρδος δεν είναι η λύση που θα φέρει και τη διάρκεια
από www.e-igoumenitsa.gr από εφημερίδα Νέοι Αγώνες Ηπείρου