Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Διακοπές τα 4 βράδυα το 1 δωρεάν στην Ήπειρο

Διακοπές τα 4 βράδυα το 1 δωρεάν στην Ήπειρο.
Ένα τολμηρό βήμα έκανε η Ομοσπονδία Τουριστικών και Αγροτοτουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου, προκειμένου να δώσει κίνητρα στους επισκέπτες με προορισμό την Ήπειρο, αφού δεν είναι ενθαρρυντικά τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την τουριστική κίνηση. Η Ομοσπονδία αποφάσισε να κάνει έκπτωση 20% σε όλες τις κρατήσεις επί του τιμοκαταλόγου, ενώ στις τρεις διανυκτερεύσεις θα προσφέρεται δωρεάν μία επιπλέον (δηλαδή 3+1). Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χρ. Ζήγος υποστήριξε πως «οι προβλέψεις δείχνουν μείωση της τουριστικής κίνησης κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι». Η κατάσταση είναι ακόμη πιο απογοητευτική, αν στο ποσοστό αυτό προστεθεί το ποσοστό 25% που ήταν μειωμένη πέρυσι, σε σύγκριση με προπέρυσι, η τουριστική κίνηση. Σύμφωνα με τον κ. Ζήγο, «στο βασικό πρόβλημα που έχουμε στην Ήπειρο, αυτό της σμίκρυνσης της τουριστικής περιόδου, ήρθε τώρα να προστεθεί και η οικονομική κρίση».
Αποτέλεσμα είναι τα επταήμερα των διακοπών να έχουν περιοριστεί σε τριήμερα, ενώ ο κόσμος δεν ξοδεύει στις διακοπές του τα χρήματα που δαπανούσε άλλοτε. Όπως τονίζει ο κ. Ζήγος, είναι απλό και μπορεί ο καθένας να το συμπεράνει από τον εαυτό του, ότι ο τουρισμός είναι ο πρώτος κλάδος που πλήττεται από την οικονομική κρίση».
ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Ενώ ο τουρισμός δείχνει ότι θα κυμανθεί στο «ναδίρ» κατά την φετινή περίοδο στην Ήπειρο, στο «ζενίθ» είναι οι τιμές στα ξενοδοχεία, όχι βέβαια σε όλα, σε αντίθεση με τα τουριστικά καταλύματα. Και αυτό, όχι εν όψει, αλλά εν μέσω μίας οικονομικής κρίσης. Κάποιοι ξενοδόχοι ή τουριστικοί πράκτορες διαφημίζουν μειώσεις στις φετινές τιμές, αλλά επί της ουσίας και ύστερα από σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές διαπιστώνεται ότι και φέτος παραμένουν οι ίδιες με λιγότερες όμως μέρες ή σε υποδεέστερης κατηγορίας ξενοδοχείο. Επιπλέον, οι όποιες προσφορές και χαμηλές τιμές αφορούσαν στην περίοδο μέχρι και τις 14 Ιουνίου, ενώ για το υπόλοιπο καλοκαίρι και μάλιστα για τον Αύγουστο -μήνα διακοπών των Ελλήνων- οι τιμές εκτοξεύονται πέρα από κάθε λογική. Όλο αυτό το σκηνικό λειτουργεί αποτρεπτικά για όλους τους τουρίστες, καθώς βλέπουν ότι κάποιοι προσπαθούν να τους εκμεταλλευτούν και να τους εξαπατήσουν. Ενώ τους εγχώριους τουρίστες δεν τους υπολογίζουν και τους χρεώνουν διπλές τιμές (!), διώχνουν, όμως, και τους ξένους τουρίστες προς φθηνότερους προορισμούς, είτε σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, είτε στο εξωτερικό. Έπειτα από έναν δύσκολο οικονομικά χειμώνα και με την προοπτική ενός εξίσου επιβαρημένου καλοκαιριού, αυτό που τον ενδιαφέρει τον τουρίστα -Ελληνα ή ξένο- δεν είναι τόσο η περιοχή, όσο η ξεκούραση, η ηρεμία και προπαντός η οικονομία. Κατά συνέπεια, δεν τον απασχολεί αν θα κάνει τις βουτιές του από την πλευρά της Ηπείρου ή των Αγίων Σαράντα!
ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον στίβο του αναβαθμισμένου τουρισμού εισέρχεται, δυναμικά μάλιστα, και η Αλβανία. Οι Άγιοι Σαράντα επιδιώκουν να εξελιχθούν σε μία σύγχρονη παραθεριστική μητρόπολη και να προσελκύσουν τουρίστες από τις γειτονικές Θεσπρωτία και Κέρκυρα. Στο μοναδικό μέχρι στιγμής «5 αστέρων» ξενοδοχείο στους Αγίους Σαράντα , για ένα τριήμερο η τιμή είναι 100 ευρώ τη βραδιά το δίκλινο, ενώ στην Κέρκυρα και στην Θεσπρωτία οι τιμές ξεκινούν από 150 ευρώ! Αν βέβαια κάποιος επιλέξει 4 ή 3 αστέρων κατάλυμα, η διαφορά αμβλύνεται περισσότερο...
από www.e-igoumenitsa.gr από εφημερίδα Πρωινός Λόγος