Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

Φιλιάτι

Πάλι για το Φιλιάτι
Είδα δημοσιευμένο ευχαριστήριο του Δήμαρχου Φιλιατών, προς τους κ. Αβραμόπουλο και Μπέζα, οι οποίοι εξήγγειλαν την χρηματοδότηση της ανάπτυξης του Νοσοκομείου και του Γηροκομείου στο Φιλιάτι.
Ευχαριστήρια δεν έκανε ούτε η Ηγουμενίτσα που εγκαινίασαν οι συγκεκριμένοι υπουργοί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ) - αφού εννοείται ότι αυτή είναι η δουλεία τους.
Ευχαριστεί, την ώρα που και τα μικρά παιδιά καταλαβαίνουν πως η λειτουργία του Κ.Ψ.Υ. Ηγουμενίτσας σημαίνει το κλείσιμο του Κ.Ψ.Υ. Φιλιατών, όπως θα γίνει και με το Νοσοκομείο. Άλλωστε ο κ. Μπέζας το δήλωσε ευθαρσώς στα εγκαίνεια του Κ.Ψ.Υ. Ηγουμενίτσας, ότι "αλλάζει ο χάρτης Υγείας του Νομού".



Δείγμα παλιών Φιλιατιώτικων αγώνων το 1982
"Οι υπογραφόμενοι Δήμαρχος Φιλιατών και τρακόσιοι περίπου Πρόεδροι Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και Πάρεδροι της ακριτικής περιφέρεις Φιλιατών που εκλεχτήκαμε στις 17-10-1982, διαμαρτυρόμεθα εντονότατα για την αποφασισθείσα υπό του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας ίδρυση Γενικού Νοσοκομείου στην πόλη της Ηγουμενίτσας με παράλληλη μείωση κλινών του Νοσοκομείου Φιλιατών. Αποτελεί αναμφισβήτητα χαριστική βολή της ψυχοραγούσας μαρτυρικής Επαρχίας μας και καταργεί ουσιαστικά το Νοσοκομείο Φιλιατών. Το Νοσοκομείο Φιλιατών απέχει από την Ηγουμενίτσα δεκαπέντε μόνο λεπτά και είναι σε θέση επανδρούμενο και εξοπλισμένο κατάλληλα να ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες των κατοίκων του Νομού. Κάνουμε έκκληση όπως ανακληθεί η παραπάνω απόφαση του Υπουργείου Υγείας και να χορηγηθεί η απαιτούμενη πίστωση προς επέκταση και εξοπλισμό του Νοσοκομείου Φιλιατών". Έπονται υπογραφές. Ο Δήμαρχος Φιλιατών, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι.
Ένα τηλεγράφημα των τότε τοπικών αρχών. Ένα δείγμα της τότε αγωνιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων της Επαρχίας. Ένα παράδειγμα για τους σημερινούς.



Η καλλιέργεια Ροδιάς
Ροδιές συναντά κανείς στην Ελλάδα σχεδόν σ όλες τις αυλές. Μαγνητίζει τα βλέμματα με το χρώμα και την ομορφιά των ανθών και των καρπών της. Στην Ελληνική παράδοση η Ροδιά και το Ρόδι είναι σύμβολο της γονιμότητας και της αφθονίας. Θεραπευτικά χρησιμοποιείται η Ροδιά για τις στυπτικές (σε διαρροϊκές παθήσεις), επουλωτικές, και δροσιστικές της ιδιότητες από την εποχή του Ιπποκράτη. Ιδιαίτερη θεραπευτική ικανότητα της ροδιάς είναι η "εξόντωση" της ταινίας και άλλων παρόμοιων "ανεπιθύμητων κατοίκων" του πεπτικού συστηματός μας.
Συστηματική καλλιέργεια έχει ξεκινήσει και στην Ελλάδα, τα δυόμιση τελευταία χρόνια. Εδώ και ένα χρόνο περίπου ξεκίνησε και στη Θεσπρωτία, στην περιοχή της Σκάλας Φιλιατών, με πρωτοβουλία του νέου και δραστήριου αγρότη της περιοχής, Παναγιώτη Μάντζα, ο οποίος είναι και πρόεδρος του τοπικού Συνδέσμου Καλλιεργητών. Η πρώτη αυτή καλλιέργεια αφορά 130 στρέμματα, και θα δώσει παραγωγή το 2010. Για πληροφορίες σχετικά με την καλλιέργεια δίνει ο πρόεδρος στο τηλ. 6944384570