Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Κωσταντίνα, δεν είσαι μόνη!

ΠΕΜΠΤΗ 19 ΦΛΕΒΕΡΗ ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΟΛΟΙ την ΠΕΜΠΤΗ 19 ΦΛΕΒΑΡΗ στις 18:00 στον ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ (Ελ. Βενιζέλου)

ΗΜΕΡΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ

Στις 22 του Δεκέμβρη η Κωνσταντίνα Κούνεβα, 44 χρονών, μετανάστρια από την Βουλγαρία δέχεται επίθεση με βιτριόλι από αγνώστους, εξαιτίας της συνδικαλιστικής της δράσης (είναι γενική γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστών/τριών Αττικής).
Από κείνη την στιγμή και μετά βρίσκεται στην εντατική παλεύοντας για την ζωή της. Η στυγερή απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε ανεπανόρθωτες βλάβες στην όρασή της αλλά και σε ζωτικά της όργανα, καθώς οι δράστες την ανάγκασαν να καταπιεί το φονικό οξύ.
Καθένας προσπερνάει σε μια συνηθισμένη του μέρα ανθρώπους που εργάζονται σκυφτοί καθαρίζοντας σκάλες σε πολυκατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία ή δημόσιες υπηρεσίες. Η δολοφονική επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα ανάγκασε όλους να κοντοσταθούν. Και θύμισε σε όλους ότι είναι η φωνή της εξουσίας που προστάζει: Να ονομάζεις δουλειά και όχι εκμετάλλευση την κακοπληρωμένη σου βάρδια. Να χαίρεσαι που έχεις έστω κι αυτήν κι έτσι μπορείς να υπάρχεις με τον όρο της κατανάλωσης, ή έστω της επιβίωσης. Έχεις παιδιά, οικογένεια, υποχρεώσεις. Και δόσεις που τρέχουνε. Ξέρεις την αδικία. Την βλέπεις ή την βιώνεις, αλλά υπάρχει πάντα ο εκβιασμός της ανεργίας αισθάνεσαι ανήμπορος να αντιδράσεις επειδή «τα πράγματα έτσι κι αλλιώς δεν θα αλλάξουν ποτέ». «Να αναγνωρίζεις όρια στην εμβέλεια της φωνής σου, που πρέπει να την στρέφεις προς τα μέσα για να μην περιγράφει την πραγματικότητα. Πρέπει να εκπαιδευτείς στην σιωπή. Βλέπεις τι παθαίνει όποιος σηκώνει κεφάλι.»
Με τον νόμο 2956 του 2001 θεσπίστηκε και στην ελλάδα μια από τις πιο ακραίες μορφές του σύγχρονου δουλεμπορίου. Ο συγκεκριμένος νόμος καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας των Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ) με το οποίο νοικιάζονται άνεργοι σε ιδιωτικές εταιρίες ή δημόσιους οργανισμούς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στην ευρώπη αυτή η ακραία μορφή εργασιακής εκμετάλλευσης γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη ενώ στην ελλάδα υπάρχουν περίπου 40 τέτοιες επιχειρήσεις – εργολάβοι της εργασίας, που έχουν με τα χρόνια δημιουργήσει μεταξύ τους ιδιότυπα «τραστ».
Το κράτος, έχει αναδειχθεί σε κύριο τροφοδότη αυτού του συστήματος εκμετάλλευσης προς όφελος των εργολάβων. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας μέσω γραφείων ενοικίασης απασχολούνται στον καθαρισμό κτιρίων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών. Άλλοι μεγάλοι «ευεργέτες» των εργολάβων είναι ο ΟΤΕ, οι τράπεζες, η Γ.Σ.Σ.Ε καθώς και η βουλή.
Προσλήψεις ανέργων με μισθούς πείνας (400 ή 500 ευρώ) και υπενοικίασή τους σε τρίτους, ανασφάλιστη και μαύρη εργασία, μη καταβολή δεδουλευμένων, μη καταβολή δώρων, μη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης - υποχρέωση των εργαζομένων σε υπογραφή λευκών συμβάσεων κατά την πρόσληψή τους με τις οποίες τους εκβιάζουν σε παραίτηση για να μην κατοχυρώνουν δικαιώματα -δήλωση στο ΙΚΑ λιγότερων μεροκάματων ή ωρών εργασίας, ώστε τα ένσημα να είναι μικτά και όχι βαρέα -απολύσεις χωρίς αποζημίωση σε περίπτωση που χαθεί η εργολαβία με κάποιον οργανισμό -άσκηση τρομοκρατίας και εκφοβισμού σε όποιον αντιστέκεται (συχνά με μαφιόζικες μεθόδους προσωπικών απειλών ή ακόμη και άσκηση σωματικής βίας).Η Κωνσταντίνα Κούνεβα εργαζόταν στην εταιρία καθαρισμού ΟΙΚΟΜΕΤ (ετήσιος τζίρος 12 εκ. ευρώ) του Νικήτα Οικονομάκη (μέλους της ΠΑΣΚΕ). Είναι οικονομική μετανάστρια με πτυχία σε αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης και μητέρα ανήλικου παιδιού. Οι απειλές εναντίον της ζωής της, που δεχόταν τον τελευταίο καιρό πριν την επίθεση εναντίον της, σχετίζονται με την συνδικαλιστική της δράση που ενοχλούσε έντονα τα αφεντικά της.
Την χαρακτήριζαν αυθάδη και ατίθαση επειδή τολμούσε να διεκδικεί τα αυτονόητα. Στο πρόσωπό της σημαδεύτηκε κυριολεκτικά με τον πιο άγριο τρόπο η εκμετάλλευση κυρίως των πιο ευάλωτων κομματιών της κοινωνίας (γυναίκα, μετανάστρια, επισφαλής εργαζόμενη).
Αλλά οι μαφιόζοι που επιχείρησαν να την κάνουν να σωπάσει τσακίζοντας την ικανότητα ομιλίας της απλά έκαναν τη φωνή της να ακουστεί πιο δυνατά. Ο πόλεμος της εργασιακής εκμετάλλευσης εντείνεται και όσο μένει κανείς απαθής ή δεν αναζητά τρόπους αντίστασης θα εντείνεται ολοένα. Ενάντια στην εργασιακή τρομοκρατία και την μισθωτή σκλαβιά πρέπει να αντιταχθούν οι συλλογικές διεκδικήσεις μας. Όσο μένει κανείς μόνος είναι αδύναμος.
-Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
-ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟΥ
-ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ
-ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ !
Πρωτοβουλία Εργαζομένων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα
Πρωτοβουλία Φοιτητών ΤΕΙ Ηγουμενίτσας

http://protovouliaf.blogspot.com