Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Για τη Μακεδονία. Περί ονόματος

http://e-thesprotia.pblogs.gr/

Για τη Μακεδονία... Περί ονόματος

ΣΛΑΒΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μια προσωπική πρόταση για συζήτηση στο http://e-thesprotia.pblogs.gr/

Τόσο καιρό παρακολουθώ την εθνικιστική αντιπαράθεση των δύο πλευρών Ελλάδας και FYROM. Παράλληλα με την επικοινωνία και τον διάλογο σε διπλωματικό επίπεδο. Η πρώτη πλευρά δικαιολογημένα θέλει να κρατήσει τα ιστορικά στοιχεία και αυτό είναι κατανοητό όπως και η δεύτερη να κρατήσει σε ζωή το συγκεκριμένο μικρό κράτος. Πέραν όμως από αυτό, το χάος... Μιλάμε τόσο καιρό για διπλή ονομασία, για πάνω και κάτω Μακεδονία, για Άνω-Κάτω καταστάσεις, για Βόρεια και Νότια. Και στο τέλος θα φτάσουμε πάλι στο μηδέν. Και οι εθνικιστές ικανοποιημένοι και με εκλογικά οφέλη -από κάθε πλευρά- θα κουνάνε τις δικές τους σημαίες και λάβαρα.

Τα προτεινόμενα μέχρι σήμερα ονόματα δίνουν μια κάποια λύση στο πρόβλημα, χωρίς όμως αλλαγές στο σύνταγμα της γείτονος χώρας δεν θα αλλάξουν το κυρίαρχο εθνικιστικό παραλήρημα. Οι Μακεδονομάχοι της κάθε πλευράς θα δίνουν κάθε φορά μάχες σε διαφορετικό γήπεδο. Είτε μέσα στη χώρα τους, είτε στο εξωτερικό. Και αυτό δεν θα φέρει τη γαλήνη μεταξύ γειτόνων που επιδιώκει η αλλαγή ονόματος.

Για αυτό προτείνω την κοινή χρήση,διμερή και διεθνή, του σύνθετου ονόματος ΣΛΑΒΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Ώστε να υπάρχει και το γεωγραφικό στοιχείο της Μακεδονίας και η πλειοψηφούσα καταγωγή των κατοίκων της FYROM.

Γιάννης Βέλλης
thesprotia@gmail.com