Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΕΡΓΙΑ-ΗΠΕΙΡΟΣ

Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2009
Σε λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ Ηπειρώτες πτυχιούχοι Ιατρικής

Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, όμως στον ΟΑΕΔ της Ηπείρου είναι εγγεγραμμένοι πτυχιούχοι της Ιατρικής στις λίστες των ανέργων.
Αλλά και γυναίκα ιατρός στην Πρέβεζα, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διατηρεί κατάστημα έτοιμων ενδυμάτων! Επιστήμονες που έδωσαν τον όρκο του Ιπποκράτη συχνά αναγκάζονται να απασχολούνται ως άμισθοι βοηθοί με το πρόσχημα ότι αποκτούν εμπειρία, ή να υποαπασχολούνται σε γηροκομεία, σε ινστιτούτα αδυνατίσματος, γραμματείες, τηλεφωνικά κέντρα, ακόμα και σε διανομή πίτσας!
Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι στους άνεργους γιατρούς περιλαμβάνονται κρίσιμες ειδικότητες, που εξακολουθούν να μένουν ακάλυπτες στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία.
Για παράδειγμα, υπάρχουν άνεργοι με την ειδικότητα του αναισθησιολόγου, παιδίατρου, ουρολόγου, καρδιολόγου, ραδιοακτινολόγου, ενδοκρινολόγου, αλλά και γιατροί δημόσιας υγείας, μαιευτήρες, οφθαλμίατροι, ωτορινολαρυγγολόγοι όπως και γιατροί γενικής ιατρικής. Οι άνεργοι γιατροί καταγράφονται από τον ΟΑΕΔ χωρίς να λαμβάνουν κάποιο επίδομα, απλώς περιμένουν ότι θα βρουν εργασία. Ορισμένοι παρακολουθούν επιδοτούμενα σεμινάρια, συνήθως σε άσχετα με την επιστήμη τους αντικείμενα.
Σε πόλη της Ηπείρου, μάλιστα εργάζεται πτυχιούχος Ιατρικής ως delivery με δελτίο παροχής υπηρεσιών και 600 ευρώ το μήνα!Οι άνθρωποι αυτοί στην πιο παραγωγική τους ηλικία (28-38) ετών χρειάζονται εισόδημα για να ζήσουν. Και πολλοί, μέχρι τα 40 χρόνια τους εξακολουθούν να ζουν με την οικογένειά τους και για να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες τους ασχολούνται με κάθε άλλο παρά με την ιατρική.
Η ιατρική αγορά εργασίας στην Ήπειρο αδυνατεί να τους απορροφήσει και έτσι πάει χαμένη και η εξειδίκευσή τους, τη στιγμή που το ΕΣΥ έχει ανάγκη από γιατρούς.