Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

ΠΡΕΒΕΖΑ. Όχι στα διόδια!!

Πρέβεζα. Αυξήσεις στα διόδια του Ακτίου

Αντιδρούν και κινητοποιούνται οι κάτοικοι της Πρέβεζας, στις αυξήσεις -μεσω της κατάργησης εκπτωτικών καρτών- που επιβλήθηκαν στα διόδια της σήραγγας που ενώνει την Πρέβεζα με το Άκτιο, από την 1η Δεκέμβρη. Στις 17 και 19/12, πραγματοποίησαν αποκλεισμό των διοδίων του Ακτίου, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα που έχει συσταθεί για αυτό το θέμα από κατοίκους και εργαζόμενους, αλλά και του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας-Βόνιτσας.
Με απόφαση του υπουργείου Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία των συγκεκριμένων διοδίων, καταργήθηκε η εκπτωτική κάρτα, αξίας 60 ευρώ (διάρκειας τριών μηνών, για ορισμένο αριθμό διελεύσεων), η οποία εξυπηρετούσε μεγάλο κομμάτι εργαζομένων, οι οποίοι χρησιμοποιούν συχνά τη σήραγγα. Μάλιστα οι υπεύθυνοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις αντιδράσεις των κατοίκων, απ' αυτή τους την ενέργεια, επικαλέστηκαν αρχικά βλάβη στο μηχάνημα που εξέδιδε τις συγκεκριμένες κάρτες. Δεν άργησε όμως να αποκαλυφθεί η απάτη. Όλοι οι χρήστες της σήραγγας καλούνται πλέον να πληρώνουν 80 ευρώ το μήνα (μηνιαία ισχύς και απεριόριστες διελεύσεις). Με αυτό τον τρόπο και με πρόσχημα τις απεριόριστες διελεύσεις το ΥΠΕΧΩΔΕ, επιβαρύνει σημαντικό κομμάτι εργαζομένων με επιπλέον κόστος, το οποίο μέχρι την 1η Δεκέμβρη κάλυπτε τις ανάγκες του με την κάρτα των 60 ευρώ.
Αγώνας για κατάργηση των διοδίων
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Αγώνα, γίνεται λόγος για "ληστρική λογική που διέπει το καθεστώς εκμετάλλευσης των δημοσίων έργων. Αποτελεί πρόκληση τη στιγμή που ως εργαζόμενοι πληρώνουμε ήδη ακριβά μιά κρίση την οποία δεν δημιουργήσαμε, να καταληστευόμαστε, ενώ η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά το δικαίωμα μας να χρησιμοποιούμε τους δρόμους ελεύθερα χωρίς σύνορα και φραγμούς".
Η Επιτροπή δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι την επαναφορά της εκπτωτικής κάρτας, ενώ διεκδικεί τη σταδιακή κατάργηση των διοδίων. Ο νέος γύρος κινητοποιήσεων προγραμματίζεται για μετά τις γιορτές.
Τη Δευτέρα 22/12, σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλει τους υπεύθυνους της σήραγγας, οι οποίοι επέβαλαν πρόστιμο σε υπάλληλο των διοδίων, επειδή κατά τη διάρκεια της βάρδιας του στις 17/12, επιβλήθηκε από τους συγκεντρωμένους η δωρεάν διέλευση 23 οχημάτων. Η Επιτροπή ζητά την ανάκληση κάθε προστίμου.